Nyáron indul az űrturizmus, a holdutazás is közelebb került

A Blue Origin bejelentette, hogy július 20-án indulhatnak az első turisták a világűr alsó részére, ahol három percre a súlytalanságot is megtapasztalhatják. A SpaceX pedig ezúttal sikeresen tesztelte a hosszú űrutazásokhoz fejlesztett Starship rakétát.

Fellegi Tamás Péter
2021. 05. 06. 20:58
null
Jól vizsgázott a SpaceX Starship rakétája Fotó: - Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben egymást követik az űrutazási események az ezzel foglalkozó magáncégek jóvoltából. A Nemzetközi Űrállomásra immár rendszeresek az utak, és rövidesen indul az első, csak civilekből álló utazócsapat is, most pedig Jeff Bezos cége, a Blue Origin jelentette be, hogy július 20-ára tervezi az első turistautat, amelynek során ugyan az űrjármű nem áll Föld körüli pályára, és nem is emelkedik több száz kilométeres magasságba, azonban az úgynevezett Kármán-vonalat átlépi, vagyis azt a nagyjából 100 km magasan meghatározott pontot, ami fölött már világűrről beszélhetünk.

Hasonló tervet, az űrugrást egy másik cég, a Virgin Galactic akarta elsőként megvalósítani, ott egyelőre nem tudni, összejön-e az út, a Blue Origin útja előtt viszont úgy tűnik, nincs már akadály. A New Shepard nevű jármű hat utas szállítására képes, nagy ablakokkal rendelkezik, hogy a nem túl hosszú út során az élvezhessék a panorámát, miközben három percen át a súlytalanság állapotát is megtapasztalhatják. A tesztrepülések során már sikerült 100 km fölötti magasságig repülni, így vélhetően nem lesz különösebb akadálya az utasokkal tervezett repülésnek.

Jól vizsgázott a SpaceX Starship rakétája
Fotó: Europress/AFP

Az űrjármű függőlegesen indul, a gyorsítórakéta feladatának elvégzése után leválik és visszatér egy, az erre a célra kialakított, betonból készül leszállóhelyre. Maga az űrhajó, avagy utaskabin hatalmas ejtőernyőkkel érkezik a földre, annyira lelassulva, hogy a Texas állam nyugati részén lévő sivatagban csak egy kisebb puffanást éreznek az utasok, amikor földet érnek. Az utasok kiválasztása még nem történt meg, így azt sem tudni, hogy maga Jeff Bezos részt vesz-e az első úton.

Közben Elon Musk cége, a SpaceX is tett egy nagy lépést. A fejlesztés alatt álló Starship rakéta, amelyre nem kisebb feladat vár, mint a Holdra, később a Marsra utazó űrhajók elindítása és felgyorsítása, most sikeresen vizsgázott. Az eddigi kísérletek során a rakéták nem tértek vissza sértetlenül, a most alkalmazott SN-15 jelű azonban igen, miután 10 km-es magasságig jutott. A gyors fejlesztésnek most már nincs akadálya, miután a SpaceX és a NASA hárommilliárd dolláros szerződést kötött a projektre, amelynek célja, hogy 2024-ig megvalósítható legyen a NASA Artemis programja, amelynek során több évtized után ismét ember utazna a Holdra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.