Összeomlott a bitcoin árfolyama, kipukkadt a lufi?

A hetek-hónapok óta tartó heves emelkedés után az elmúlt néhány napban harminc százalékkal zuhant a bitcoin árfolyama, csak csütörtökön 15 százalékot. Rákaptak a befektetők a második legnagyobb kriptodevizára is, és ez kizárja, hogy bármelyikből is tartós, megbízható befektetési eszköz váljon.

Fellegi Tamás Péter
2021. 01. 24. 7:49
null
Sokan a gyors meggazdagodás lehetőségét látják az újfajta fizetőeszközben Fotó: Reuters

A hetek-hónapok óta tartó heves emelkedés után az elmúlt néhány napban harminc százalékkal zuhant a bitcoin árfolyama, csak csütörtökön 15 százalékot. Rákaptak a befektetők a második legnagyobb kriptodevizára is, és ez kizárja, hogy bármelyikből is tartós, megbízható befektetési eszköz váljon.

Míg a három évvel ezelőtti, a digitális pénzeket övező eufória idején többé-kevésbé mindegyik kriptodeviza árfolyama emelkedett, addig a tavaly indult nagy fellendülés már csak a bitcoint érintette. Ez érthető is: míg 2018-ban csak néhány száz kriptodeviza létezett, számuk most már megközelíti a tízezret, és lényegében bármennyit elő lehet állítani. És lesznek is, akik addig hoznak létre újabbakat, amíg azok eladhatók, hiszen ez

könnyű pénzkereseti lehetőség, mindenfajta tényleges értékteremtés nélkül.

A kriptodevizák így tehát törvényszerűen inflálódnak, de azt lehetett feltételezni, hogy a befektetők elfogadták az elsőként megalkotott bitcoint mint komoly eszközt. Igen ám, de amint a bitcoin árfolyama meghaladta a három évvel ezelőtti, húszezer dolláros csúcsát, majd meg is duplázta azt, sokan elkezdték helyette a második legnagyobb kapitalizációjú kriptodevizát, az ethereumot vásárolni. Ezzel megdőlt az a vélekedés, hogy csak a bitcoint veszik komolyan, sokkal inkább divathullámról van szó, amelyben a gyorsan pénzt keresni szándékozók felugranak arra, aminek éppen megindul az árfolyama.

Sokan a gyors meggazdagodás lehetőségét látják a kriptodevizákban
Fotó: Reuters

A bitcoin árfolyama hirtelen zuhanni kezdett, hisz sokan felismerhették azt a veszélyt, hogy ha több kriptodeviza lesz divatos, akkor bármikor bármelyiktől elfordulhatnak a befektetők, így a bitcoin kitüntetett szerepe is megszűnhet. Különböző szabályozó és felügyeleti szervek gyakran fel is hívják a figyelmet, hogy aki ezekbe az eszközökbe fektet, legyen tisztában a kockázattal: nevezetesen azzal,

hogy bármikor elértéktelenedhetnek, miután belső, mögöttes értékük nincs, kizárólag a vásárlók lelkesedése hajtja az árfolyamot.

Egy dolog van, amire most még fel lehet használni: névtelenséget és elérhetetlenséget biztosít, amit egyes szereplők bűncselekmények elkövetésére használnak, például támadásokat intéznek számítógépek ellen, és megzsarolják a tulajdonost, hogy ha nem fizet kriptodevizában, elveszti esetenként értékes és fontos adatait.

A hatóságok jó ideje tervezik a szigorúbb szabályozást, most az új amerikai elnök, John Biden jelezte, hogy komoly lépéseket fog tenni az ügyben. Ez önmagában is csökkentheti a keresletet, mert akik alantas célokra használták, azoknak a jövőben jó eséllyel erre nem lesz lehetőségük. Egyre biztosabbnak látszik, hogy nem lesz a bitcoinból digitális arany. Eleve nehezen lehetne, ha egyszer önmagában értéktelen, de a most megmutatkozó folyamatok azt jelzik, hogy klasszikus lufifújásról van szó, amit nem kis mértékben az serkentett, hogy

a részvénypiacok is erősen túlértékeltté váltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.