Otthon maradnak az IT-sek

A lépéssel a Google egyértelműen tette le a voksát abban a nagyvállalatok körében kialakult polémiában.

Magyar Nemzet
2020. 07. 28. 6:39
A man walks past a logo of Google in Zurich
Hazamehet, hiszen bírja a foglalkoztatója bizalmát Fotó: REUTERS/Arnd Wiegmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább jövő júliusig otthon tartja dolgozóit a Google. A kétszázezer embert érintő intézkedésről Sundar Pichai, a társaság anyavállalata, az Alphabet vezérigazgatója döntött a Wall Street Journal tájékoztatása szerint az után, hogy egyeztetett a többi cégvezetővel. Sundar Pichai döntését az nehezítette meg, hogy az Egyesült Államokban területenként eltérő az iskolák újranyitásának dátuma, ugyanakkor a munkavállalók dolgát megkönnyíti a lépés, hiszen a következő évben bárhová költözhetnek, új bérleti szerződést írhatnak alá. A vezérigazgató a dolgozóknak küldött üzenetében is jelezte, hogy abban a reményben hozta meg döntését, hogy azzal segíti a munkavégzés és az egészségügyi óvintézkedések betartása közti egyensúly kialakítását.

A lépéssel a Google egyértelműen tette le a voksát abban a nagyvállalatok körében kialakult polémiában, amely az otthoni és az irodai munkavégzés közti hatékonyságkülönbségről szól. Sok cég minél hamarabb szeretné visszahívni az irodáiba az alkalmazottakat, ennek a határideje egészen eddig a Google-nél is január volt. A Szilícium-völgy vállalatai az elsők között küldték home office-ba márciusban a dolgozókat, ám sokan, például a Microsoft már ősszel viszontlátná őket az irodákban.

Hazamehet, hiszen bírja a foglalkoztatója bizalmát
Fotó: REUTERS/Arnd Wiegmann

Iparági felmérések szerint a koronavírus-járvány nem rengette meg alapjai­ban az IT-szektort, a fluktuáció és a fizetési színvonal sem változott drasztikusan, ráadásul az informatikusok nagy része továbbra is stabilnak tartja pozícióját – erről a magyarországi Stylers Group számolt be, hozzátéve, hogy a munkavégzés helyszínét és kereteit tekintve már nem lesz ugyanolyan, mint a pandémia előtt. Halász Judit HR-szakértő felidézte, hogy a Twitter már május elején bejelentette, hogy felkínálja az örökös home office lehetőségét az erre igényt tartó kollégáknak. A szakértő egyértelműen úgy látja, hogy a jövőben az irodai és az otthoni munkavégzés egyfajta hibridje lesz megszokott az informatikai szektorban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.