Politikai szólamoktól az egyszerű betörésig

Míg évekkel ezelőtt a bűnözők kedvelt célpontjai a dohányboltok voltak, addig mára az efféle érdeklődés érezhetően visszaesett. Tavaly így is 163 lopást, rablást, rongálást regisztráltak összesen az országban, az esetek pedig 36 millió forintos kárt okoztak.

Jakubász Tamás
2020. 07. 15. 6:30
tönkremennek a régi dohányboltok
Automatikusan generált description Fotó: Laufer László Forrás: Új Dunántúli Napló/Laufer László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volt idő, amikor alig telt el nap olyan bűnügyi híradás nélkül, amely trafikokban elkövetett bűncselekményekről szólt. Rablásokról, lopásokról, rongálásokról, azok legkülönfélébb módon végrehajtott változatairól adtak hírt a bűnüldöző egységek. Mint azt lapunk az Országos Rendőr-főkapitányságtól megtudta, 2016-ban nagyjából 250 esetet jegyeztek fel. Az akkori ügyek 85 milliós kárról szóltak.

Az azóta eltelt időszak leginkább csökkenést hozott: az adatok szerint a trafikok ellen egyre kevesebb támadást hajtanak végre, és a kártétel is kisebb. Tavaly kevesebb, mint 170 bűnös ügyet jegyeztek fel, vagyis három év alatt harmadával mérséklődött az esetszám.

Fotó: Magyar Nemzet / ORFK

A kártétel is kisebb lett, tavaly 36 milliós veszteséget voltak kénytelenek elszenvedni az ország trafikjainak üzemeltetői. Hozzá kell persze tenni, hogy az egyes megyék dohányboltjait eltérő mértékben fenyegeti a bűncselekmények veszélye. A tavalyi esetek közel fele a fővárosban történt, utána Bács-Kiskun és Pest megyében jegyezték fel a legtöbb ügyet. De például Tolnában, Zalában és Fejér megyében mindössze egy bűntettet regisztráltak 365 nap alatt.

A nemzeti dohányboltok elleni különféle támadások 2013 közepén kezdődtek meg, a dohány-kiskereskedelem mostani rendszere akkor indult útjára.

Fotó: Új Dunántúli Napló/Laufer László

A trafikok létrehozását számottevő társadalmi érdeklődés, s nem kevés politikai szócsata kísérte, mindez pedig – egyes szakmai vélemények szerint – közrejátszott abban, hogy az első hónapokban meglepően sok bűncselekményt követtek el a trafikok ellen. Akkor, nagyjából fél év alatt 230 jogsértés miatt indult nyomozás. A dohányboltok léte idővel elvesztette újdonságjellegét, ami meglátszott a statisztikákon is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.