Pünkösdkor is zarándoklatra visz a MÁV

Magyar Nemzet
2020. 02. 07. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapok múlva lesz csak pünkösd, ám aki tervezi a részvételt, annak már most fontos tudnia, hogy meghirdették a csaknem fél kilométer hosszú „össznemzeti zarándokvonat”, a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz indulását május 29. és június 1. között. Az expressz utasai idén tizenharmadik alkalommal keresik fel Erdélyt, a csíksomlyói búcsút és a történelmi Magyarország ezeréves határát. Ebben az évben a pünkösdi vonat szomorú aktualitását a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója jelenti – közölte a MÁV-Start.

Mint írják, a 2020-as program újdonsága, hogy a régi magyar határról visszajövet a Csíksomlyó expressz zarándokai a Gyimesekben, Gyimesközéplokon a Pünkösdi forgatag magyar–székely–csángó találkozón vesznek részt. A tervezett program szerint itt megemlékeznek a 100 éve aláírt trianoni békediktátumról, majd átadják a zarándokvonatokon összegyűjtött adományokat a Böjte Csaba által nevelt erdélyi gyermekeknek. Ezt követően zenés-táncos műsort adnak elő a helyi és környékbeli hagyományőrzőkkel.

A székelyföldi, csíksomlyói Mária-ünnepre gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek a hívők. A zarándokvonat története 2007-ben kezdődött, a búcsú pedig az erdélyi magyarok, székelyek mellett az anyaországi honfitársak és a világ magyarságának ökumenikus találkozójává vált, amelyre százezrek zarándokolnak el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.