Rekordnyereség a csehországi autógyártóknál

Magyar Nemzet
2019. 08. 10. 18:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordnagyságú, 78,2 milliárd koronás (1016,6 milliárd forint) osztalékot küldött külföldi anyacégeinek a tavalyi gazdasági eredmények alapján a három legnagyobb cseh autógyár. Ez az összeg négyszerese a 2017-es osztaléknak, egyben mintegy 25 százaléka a 2018-ban külföldre kifizetett csehországi osztalékoknak – közölte a távirati iroda az E15 gazdasági napilap alapján.

A német Volkswagen tulajdonában lévő Skoda Auto tavaly több mint hetvenmilliárd koronás összeget küldött anyacégének, a dél-koreai Hyundai 7,5 milliárd koronát, míg a japán–francia Toyota Peugeot Citroën Automobile autógyár tulajdonosai 260 millió koronát kaptak. A Skoda Auto tavalyi osztalékának összege majdnem 2,5-szer volt magasabb, mint 2017-ben. A három autógyár termelése a cseh ipari termelés 26 százalékát és a kivitel 23 százalékát teszi ki.

A csehországi tudományos kutatások egyharmada az autóipart érinti. Lukás Kovanda, a Czech Fund elemzőcég szakértője szerint az autógyárak azért viszik ki fokozottabb mértékben nyereségeiket, mert Csehországban már nem látják érdemesnek tovább beruházni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.