Rekordot döntött a francia bor- és szeszesitalexport tavaly

Forrás: MTI2020. 02. 12. 19:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek.

A francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetsége (FEVS) szerdán azt közölte, hogy a tavalyi export 5,9 százalékkal, 14 milliárd euróra nőtt.

A borok és szeszesitalok Franciaország második legfontosabb exportcikke a repülőipar után.

A francia borok és szeszesitalok első számú tengerentúli piaca az Egyesült Államok, ahová az export 16 százalékkal, 3,7 milliárd euróra emelkedett 2019-ben.

Az amerikai eladásnövekedést részben azzal hozták összefüggésbe szakértők, hogy a vásárlók előre nagy tételben rendeltek azelőtt, hogy október 18-án Washington büntetővámot vetett ki számos európai termékre, köztük a francia borokra. Ennek meg is lett következménye, a tavalyi utolsó negyedévben ugyanis jócskán visszaesett a francia borok és szeszesitalok kivitele az Egyesült Államokba.

Tavaly az Egyesült Államokba irányult a teljes francia bor- és szeszesitalexport közel negyede. Az október közepétől érvényes amerikai büntetővámok miatt a FEVS borúlátó, előrejelzése szerint érezhetően visszaeshet az idei export.

Tavaly a francia pezsgőexport 7,5 százalékkal, 3,1 milliárd euróra nőtt, a konyakexport 11,4 százalékkal, 3,5 milliárd euróra emelkedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.