Remekeltek a techóriások

A négy nagy amerikai technológiai és internetes cég – Apple, Amazon, Google, Facebook – nagyjából egy időben tette közzé negyedéves jelentését. Őket érdemben nem viselte meg a válság, a részvényeik árfolyama pedig újabb és újabb csúcsokat ér el.

Fellegi Tamás Péter
2020. 08. 01. 21:04
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Beijing
Az almás cég bejelentette: augusztus végén negyedeli részvényeit Fotó: Thomas Peter Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vártnál jobb negyedévet tudhat maga mögött az Apple. A válság nem csökkentette az iPhone-ok iránti keresletet, már csak azért sem, mert áprilisban megjelent az új, olcsóbb típus, az ­iPhone SE, igaz, hogy így összességé­ben valamivel kisebb lett a szegmens árbevétele, mint egy évvel korábban. Az iPad és a Mac laptopok iránti keresletet erősen megnövelte az otthoni munkavégzés, olyannyira, hogy időnként még hiány is kialakult a termékekből.

Az almás cég bejelentette: augusztus végén negyedeli részvényeit
Fotó: Reuters

Az Apple árbevétele 59,7 milliárd dollárra nőtt a negyedévben 53,81 mil­liárdról, a nettó eredmény pedig 10,04-ről 11,25 milliárdra, részvényenként 2,18-ról 2,58 dollárra. A cég egyúttal bejelentette, hogy augusztus végén negyedeli részvényét, azaz minden jelenlegi részvényes négy új részvényt kap, a mostani 400 dollár körüli papírból így négyszer annyi 100 dollár körüli lesz.

A Google anyavállalata, az Alphabet nem tudott ilyen szép negyedévet produkálni, mivel a cég árbevételének nagyobb részét a reklámbevételek adják, és ezek érthetően visszaestek a leállás hónapjai alatt. Pozitívum ugyanakkor, hogy a YouTube reklámbevétele hat százalékkal növekedett, a ­Google Cloud, a felhőalapú üzletág árbevétele 43 százalékkal bővült. Az Alphabet nettó eredménye tízmilliárdról hétmilliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbihoz képest, az év további részét illetően döntő lesz, mennyire fogja vissza a járvány a gazdaságot.

A Facebook nagy nyereségnövekedésről számolt be: 2,62-ről 5,15 mil­liárd dollárra nőtt a negyedéves profit egy év alatt, jóval meghaladva az elemzői várakozásokat, miközben az árbevétel 11 százalékkal, 18,7 milliárd dollárra nőtt. A naponta aktív felhasználók száma 12 százalékkal 1,79 milliárdra nőtt, a havonta aktív felhasználóké pedig 11 százalékkal, 2,7 mil­liárdra, és ha úgy tekintjük, hogy minden tizedik cég, akkor is az emberiség közel egyharmadáról van szó.

Az Amazon is közel megduplázta eredményét, amely így 5,2 milliárd dollár lett, negyvenszázalékos árbevétel-növekedés mellett. A bővülés részben az internetes kereskedelem hatalmas növekedésének köszönhető, ami kifejezetten a járvány hatása, emellett a felhőalapú üzletág is jól teljesített. A cég bejelentette, hogy állandó és ideiglenes alkalmazottainak száma elérte az egymillió főt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.