Részmegállapodást kötött az Egyesült Államok és Kína

Magyar Nemzet
2019. 12. 14. 13:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállapodásra jutott az Egyesült Államok és Kína: a kereskedelmi vitájukat részben rendező egyezségben az ázsiai ország vállalta, hogy az eddiginél több amerikai terméket és szolgáltatást vásárol, az USA pedig csökkenti a kínai árukra kivetett vámokat, illetve nem vezeti be december 15-én az újabb, évi 160 milliárd dollár értékű kínai termékeket sújtó 15 százalékos pótvámot – jelentették be tegnap egy időben a két ország képviselői.

Az MTI összefoglalója szerint Donald Trump amerikai elnök a Twitteren közölte azt is, hogy azonnal megkezdik a tárgyalásokat az átfogó megállapodás megkötésének érdekében, nem várják meg a jövő novemberi amerikai elnökválasztást.

A megállapodás magában foglalja a szellemi tulajdonjogokkal, a technológia transzferrel, a mezőgazdasággal, a pénzügyi szolgáltatásokkal és a devizaárfolyamokkal kapcsolatos kérdéseket. Az Egyesült Államok továbbra is 25 százalékos pótvámot tart fenn évi 250 milliárd dollár értékű kínai termékre, 120 milliárd dollár értékű áru esetében azonban megfelezi, 7,5 százalékra mérsékli a pótlólagos vámot.

Pekingben az érintett minisztériumok magas rangú képviselői közölték, hogy a két ország nagy előrelépést ért el a kereskedelmi tárgyalásokon, és elfogadták a részmegállapodás szövegét. Rámutattak, hogy ez az egyezség védeni fogja a külföldi cégek érdekeit Kínában, csakúgy, mint a kínai vállalatok jogos érdekeit az Egyesült Államokban. Vang Sou-ven kereskedelmi miniszterhelyettes kijelentette, az Egyesült Államok azt ígérte, hogy fokozatosan kivezeti a kínai árukat sújtó pótvámokat.

Liao Min pénzügyminiszter-helyettes közölte: a két ország között még folynak az egyeztetések arról, hogy hol és mikor írják alá a részmegállapodást. Hozzátette, hogy a további tárgyalások a most elfogadott részmegállapodás megvalósításától függenek majd.

A egyezség nyomán Kína az eddigieknél több gabonát, rizst és kukoricát importál majd az Egyesült Államokból, továbbá növelik az energetikai, a mezőgazdasági és a gyógyszeripari termékek, valamint a pénzügyi szolgáltatások importját is. A kínai vezetők azonban nem közöltek részleteket sem mennyiségről, sem értékről, azokat később ismertetik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.