Robusztus gazdaságösztönző csomag a magyar válasz a válságra

A járvány alatt olyan sok beruházás érkezett azóta Magyarországra, amire korábban nem volt példa – jelentette ki Szijjártó Péter.

Forrás: MTI2021. 02. 04. 15:34
SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter Fotó: Borsos Mátyás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország gazdaságtörténetének legrobusztusabb ösztönzőcsomagjával válaszol a koronavírus-járvány okozta globális válságra

– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Párizsban a Medef francia vállalkozói szövetség üzleti fórumán.

Elmondta, a kormány közölte tavaly a Magyarországon beruházó külföldi cégekkel, hogy kész kifizetni beruházási értékeiknek akár a felét, ha nem bocsátanak el alkalmazottat. Ennek következtében olyan sok beruházás érkezett azóta Magyarországra, amire korábban nem volt példa, és ma már többen dolgoznak az országban, mint a válságot megelőzően.

A programban

  • 1435 vállalat vesz részt,
  • összesen 4,8 milliárd euró (1600 milliárd forint) értékű beruházással,
  • ezzel megmentettek 270 ezer munkahelyet
  • és megteremtettek 13 ezer újat.
  • – A Fidesz–KDNP vezette kormány gazdasági célja 2010-es hivatalba lépése óta az, hogy az ország mindig legalább két százalékponttal meghaladja az európai gazdasági növekedési átlagot. Ezt el is érte, a legutóbbi „normális” évben, 2019-ben 4,6 százalékos növekedést produkált – tette hozzá a miniszter, megjegyezve, hogy ezalatt sikerült a munkanélküliséget 3,4 százalékra leszorítani, ami egyes szakkönyvek szerint megközelíti a teljes foglalkoztatást.

    Szijjártó Péter szerint sikerült elérni azt a kormányzati célt, amely szerint Magyarország az európai átlag feletti növekedést mutathat fel
    Fotó: Borsos Mátyás / MTI

    A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság rendkívül nyitott, tehát az export és a hazai beruházások értéke határozza meg teljesítményét. Ezeknek az értéke 2014 óta minden évben meghaladta az előző évit.

    Az elmúlt hét évben 22 milliárd euró összértékben 590 beruházást hajtottak végre külföldi befektetők az országban a kormány stratégiájának köszönhetően, és ezek a beruházások 99 ezer új munkahelyet teremtettek. Részben ennek révén 2010 óta az ország hetven százalékkal növelte ipari teljesítményét.

    Szijjártó Péter előadásában beszámolt arról is, hogy az ellenzéki pártok a járvány okozta válság miatt tavaly nyomást gyakoroltak a kormányra annak érdekében, hogy szociális alapon támogassa a társadalom erre rászoruló tagjait, osszon pénzt segély formájában, és hogy hosszabbítsa meg a munkanélküliségi segély folyósításának időszakát. – Azonban mi a 2010 előtti időszakból azt a következtetést vontuk le, hogy a segély védhetetlen helyzetbe hozza az országot, nem biztosít kiszámítható jövőt. Kiszámítható jövőt a munka biztosít. Tehát ahelyett, hogy finanszíroztuk volna a munkanélküliséget, mi inkább a munkanélküliség és az ebből fakadó problémák elleni küzdelmet támogattuk anyagilag – szögezte le a miniszter.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.