Saját papírjait vette az OTP

Idén nagy mennyiségű saját részvényt vett az OTP, miután a legnagyobb tőzsdei társaság papírjai­nak árfolyama márciusban erősen visszaesett. A vásárlások folyamatosan zajlanak, szemben a Magyar Telekommal, amely egy nap alatt lebonyolította sajátrészvény-vásárlási terveit, aukciós formában.

Fellegi Tamás Péter
2020. 07. 01. 7:34
null
A Csányi Sándor vezette hitelintézet a tavaszi időszakban napi száz-kétszázezer részvényt vásárolt Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajátrészvény-vásárlás, amikor egy tőzsdén forgó vállalat megfelelő mennyiségű szabad pénz birtokában a tőzsdei kereskedésben saját papírjaiból vásárol, nagy divat lett a tőzsdéken az utóbbi években, az alacsony kamatok időszakában. Ez a lehetőség azonban leginkább olyankor hasznos, ha az árfolyamok erősen visszaesnek, ám az adott cég stabilnak érzi helyzetét, és úgy gondolja, hogy ez a legjobb megoldás a részvényesi érték növelésére.

Az OTP ennek jegyében növelte meg erősen a sajátrészvény-vásárlásokat idén, azt követően, hogy a cég árfolyama a koronavírus-járvány kirobbanását követő tőzsdei pánik során a korábbi árfolyam felére, nyolcezer forintra esett. A bank érthető módon, mindenki másnál jobban ismeri saját helyzetét, és vélhetően úgy gondolták, hogy noha sok minden bizonytalan, a részvények valóságos értéke biztosan magasabb, mint ahogyan az átmeneti mélyrepülésben alakult.

A vásárlások március elején indultak, a bank napi száz-kétszázezer részvényt vett, soha nem haladva meg a teljes napi forgalom húsz százalékát. Áprilisban voltak olyan napok, amikor ötvenezer részvényt vett a bank, majd májusban szünetelt a vásárlás, júniusban aztán újra napi száz-kétszázezer darab közti tételeket szereztek be. Hétfőig összesen

4 450 000 részvény volt az idei vásárlások összege, több mint 46 milliárd forint értékben. Vélelmezhető, hogy a vásárlások egyelőre folytatódnak, a jelenlegi, kevéssel 11 ezer forint fölötti árfolyamot még kedvezőnek tarthatja a bank. A legolcsóbb napi vásárlás egyébként 8266 forintos átlagáron következett be április közepén.

A Csányi Sándor vezette hitelintézet a tavaszi időszakban napi száz-kétszázezer részvényt vásárolt
Fotó: Havran Zoltán

Múlt héten a Magyar Telekom is vásárolt saját részvényeket, azonban a távközlési cég esetében teljesen máshogy zajlott az adásvétel. Ott egyrészt a váratlanul lecsökkentett osztalék kompenzálására döntöttek saját részvények vásárlása mellett, nem túl nagy összegben (5,2 milliárd forintért), és azt egy nap alatt, aukción le is bonyolították. A Telekom esetében az árat nem befolyásolta az ügylet, az OTP részvényének viszont már lehet, hogy segített a több hónapos folyamatos, nagy értékű vásárlás.

A sajátrészvény-vásárlás a közvetlen keresleti hatáson túlmenően úgy növeli a részvényesi értéket, hogy a cég tulajdonába kerülő virtuális papírokat idővel többnyire bevonják, így kevesebb részvény között oszlik meg a cég eredménye és saját vagyona.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.