Sok BÉT-részvény letudta a válságot

A világ fejlettebb tőzsdéi szárnyalnak, azonban az egyes gazdasági szektorok részvényei igen eltérően viselkednek. A Budapesti Értéktőzsdén nincs olyan lelkesedés, mint a nagy piacokon, ezúttal azt nézzük meg, hogyan jutottak túl az elmúlt hónapok megpróbáltatásain a közepes és kisebb vállalatok papírjai.

Fellegi Tamás Péter
2020. 07. 11. 8:45
null
Számos részvény árfolyama V alakú felpattanást mutatott, majd visszatért a korábbi értékére Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február végén, március elején a világ szinte minden tőzsdéjén meredek zuhanásnak indultak a részvényárak a koronavírus-járvány hatására, ám a gyors jegybanki-, és kormányzati beavatkozások hamar véget vetettek az egyébként példátlanul gyors és erős zuhanásnak. Március 16-a után az árak emelkedni kezdtek, és a legtöbb tőzsdén a folyamat azóta is tart. Sok részvény árfolyamában V-alakú felpattanás zajlott, mások lassabban tértek magukhoz. Vannak olyan szektorok, melyek papírjai sokkal mélyebben vannak, mint a válság előtt (bankok, olajipar, légitársaságok), mások pedig új csúcsokra törtek (internetes, technológiai részvények).

A pesti tőzsdén nem látni olyan részvényt, melynek ára érdemben magasabban lenne, mint a válság előtt volt, igaz, hogy nincs is olyan cég, amely az igen divatossá vált szektorokhoz tartozna. Ugyanakkor miközben a négy, blue chipnek is nevezett nagy részvény (OTP, Mol, Richter, Telekom) közül három jóval mélyebben áll, mint a járvány előtt, a többi cég papírjai sokkal nagyobb arányban tértek vissza korábbi szintjükre (Opus Global, 4iG, Appeninn), sőt, van köztük olyan is, amely ugyanolyan gyorsan tért magához, ahogy előtte a mélybe zuhant (Delta Technologies).

Számos részvény árfolyama V alakú felpattanást mutatott, majd visszatért a korábbi értékére
Fotó: Havran Zoltán

Egy viszonylag pozitív meglepetés van: a Takarék Jelzálogbank, amely a felpattanáskor magasabbra került, mint előtte volt, bár azóta kissé csökkent az árfolyama. Ez különösen annak fényében jó teljesítmény, hogy a bankszektor részvényeit általában erősen megviselték az elmúlt hónapok.

Van ugyanakkor néhány papír a kisebb és közepes cégek körében is, amely nem tudott visszakapaszkodni a járvány előtti szintre. Ők általában olyan iparágban tevékenykednek, melyet rövid távon mindenképpen komolyan érintett a járvány okozta leállás. A válság előtt 100-110 forinton forgó Autowallis most nyolcvan forintot ér, a Duna House korábbi 3800 forintos árával szemben most háromezren forog. A Graphisoft Parknak nem tett jót a home office terjedése: 5300-ról 3200 forintra esett vissza, hozzá kell azonban tenni, hogy bő egy éve is a mostani árszinten volt, a második félévben emelkedett nagyot a papír, és most csak ezt az árfolyamnyereséget vesztette el. Ugyancsak lejjebb van a Rába bő húsz százalékkal, és a válság előtt már magára találó Waberer's is hasonló mértékben gyengült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.