Sok munkát ad a postának a bevallás

Több mint ötmillió magánszemélynek készített idén személyijövedelemadó-bevallási tervezetet a NAV.

Jakubász Tamás
2020. 04. 22. 7:29
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint ötmillió magánszemélynek készített idén személyijövedelemadó-bevallási tervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a dokumentumokat a Nav.gov.hu és a Magyarország.hu címről elérhető eSZJA-portálon nézhetik meg az adófizetők. Akinek nincsen a kormányzati ügyintézési felülethez szükséges belépési kódja, eddig dönthetett úgy, hogy megkéri a hatóságot: küldje ki címére postán a kitöltött iratot. Erre azonban április közepéig volt lehetőség, a határidő tehát lejárt.

– Április 16-áig 306 ezer magánszemély kérte a tervezet postázását – mondta érdeklődésünkre a NAV szóvivője. Kis Péter András tudatta, hogy – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is az SMS volt a legnépszerűbb megoldás, az adófizetők ugyanis egy rövid szöveges üzenet beütésével is előterjeszthették kérelmüket. Ezt most 217 ezren tették meg. Sokan választották a NAV honlapján elérhető erre szolgáló űrlapot is, amelyből több mint 55 ezer érkezett meg határidőre. Ügyfélszolgálaton és telefonon 23 ezer igény futott be, de számosan, 11 ezren postai levélben kérték a bevallási tervezet kipostázását. Az érvényes kérelmek alapján az adóügyi dokumentumokat – a tervek szerint – április végéig kézbesítik.

Fotó: Bach Máté

A szóvivő arról is beszámolt, mit tehetnek azok, akiknek nincs ügyfélkapus hozzáférésük, ezért kicsúsztak a postázási igények előterjesztésére nyitva álló határidőből. – Az érintettek az ügyfélszolgálatokon kérhetik a bevallási tervezet kinyomtatását, az iratokat ott azonnal át is vehetik. Ha valaki személyesen szeretné felkeresni a NAV valamelyik központi ügyfélszolgálatát, ajánlott időpontot foglalnia, ugyanis az adóhivatal az ügyfelek és a kollégák védelme érdekében ütemezett félfogadást vezetett be. Ez azt jelenti, hogy az ügyfélszolgálat helyiségeiben egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat, amennyi ügyintézői ablak nyitva van – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Kis Péter András kitért arra, hogy az adóbevallási határidő szokás szerint május 20., és csak addig rendelkezhettek érvényesen a magánszemélyek az adójuknak a kétszer egy százalékáról.

Karanténba nem megy ajánlott levél

A járványügyi veszélyhelyzetre a Magyar Posta a fertőzésveszély kockázatát csökkentő kézbesítési eljárást alakított ki – ez lehetővé teszi, hogy a postás és a címzett elkerülje a közvetlen fizikai érintkezést. Az ajánlott leveleket a kézbesítő a postaládába dobhatja úgy, hogy ennek tényét rögzíti az elektronikus készülékén. A tértivevényes küldemények átvételét a címzettnek nem kell aláírással igazolnia. Ehelyett a személyazonosságot igazoló igazolvány adatait egyezteti a kézbesítővel, lehetőség szerint mintegy másfél méteres távolságból. A kézbesítő az adatokat rögzíti a készülékén és átvettnek minősíti a küldeményt. Más a helyzet a hatósági házi karanténban lévő címzetteknél. Az ő címükre a tértivevényes ajánlott küldeményeket, hivatalos iratokat, csomagküldeményeket és a kifizetési utalványokat a postás nem kézbesíti személyesen. A küldemények kézbesítését a karantén lejártát követően kísérlik meg, sikertelenség esetén az értesítőn megjelölt ideig őrzi a posta. A karantén ideje alatt az ajánlott és a közönséges levélküldeményeket a levélszekrénybe kézbesítik. (S. O.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.