Sokan matrica nélkül érkeznek Mogyoródra

Tavaly mintegy 110 ezer járműáthaladást rögzítettek az M3-as sztráda Budapest és Mogyoród közötti szakaszán, a matrica nélkül közlekedők száma pedig megduplázódott az átlagos nyári hétvégékhez képest.

2019. 08. 03. 12:33
null
A 10-es kilométerszelvénytől fizetős az M3-as Fotó: Mirkós István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Forma–1-es verseny idején az M3-as sztráda Budapest és Mogyoród közötti szakaszán nemcsak a forgalom nő meg közel harminc százalékkal, de a jogosulatlan úthasználók száma is emelkedik ilyenkor. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a tavalyi versenyidőszak alatt mintegy 110 ezer járműáthaladást rögzített a szóban forgó útszakaszon, a matrica nélkül közlekedők száma pedig megduplázódott az átlagos nyári hétvégékhez képest.

A nagydíj során kétszer annyi német, román, lengyel, szlovák vagy osztrák felségjelű személygépkocsi fordul meg az M3-ason, mint általában, és a külföldiek esetében a jogosulatlan úthasználók száma is háromszorosára nő. Akár belföldi, akár külföldi autós­ról van szó, a pótdíjfizetés és a kellemetlenségek érvényes matrica birtokában elkerülhetők. Fontos tudni­való, hogy az autópálya Budapest felől – a 10-es kilométerszelvénytől kezdve – csak érvényes matricával vehető igénybe, mint ahogy azt az ­M31-es, valamint az M3-ason kelet felől érkezők is csak díjfizetés ellenében használhatják. Indulás előtt tehát nemcsak a forgalmi rend ideiglenes megváltozásáról ajánlatos érdeklődni, de az ­e-matrica megvásárlásáról is érdemes gondoskodni.

A 10-es kilométerszelvénytől fizetős az M3-as
Fotó: Mirkó István

Akik szeretnék elkerülni a sorban állást, azoknak az útdíjfizetési szolgáltató elsősorban az Ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt ajánlja, ahol kényelmi díj megfizetése nélkül lehet e-matricát vásárolni. A NÚSZ Zrt. minden esetben arra hívja fel az autósok figyelmét, hogy ­e-matrica megvásárlásakor ellenőrizzék a rendszám, a felségjelzés és az egyéb adatok helyességét, valamint az érvényességi időt.

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy aki az M3-as autópálya irányából Mogyoródra tart – de nem a versenypályához –, lehetőség szerint az autópálya szadai kihajtóját használja a hosszabb várakozás elkerülése érdekében.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy akik a következő napokon a verseny helyszínére indulnak, tájékozódjanak az aktuális közlekedési helyzetről, és a bevezetett forgalomkorlátozásokról a rendőrség internetes oldalán. A pálya környékén lévő parkolók felé vezető utakon vegyék figyelembe a rendőrök jelzéseit és a kihelyezett táblák útmutatásait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.