Stabilabb külső környezet várható

Változatlan maradt az amerikai alapkamat, és jövőre sem terveznek módosítást. Optimistábbak lettek a 2020-as várakozások, ami a magyar gazdaságnak is jó hír.

Fellegi Tamás Péter
2019. 12. 13. 13:39
A guard walks in front of a Federal Reserve image before press conference in Washington
A Fed kiegyensúlyozottnak ítéli a gazdasági helyzetet, már jobb hangulatban várják 2020-at Fotó: Kevin Lamarque Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdai kamatdöntő ülésén nem változtatott az 1,50–1,75 százalékos kamatszinten az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, egyúttal azt kommunikálta, hogy alapesetben jövőre sem terveznek változtatást. Ez arra utal, hogy viszonylag stabilnak tartják a gazdasági helyzetet, a jövő évi kilátásokkal kapcsolatos korábbi pesszimizmus eltűnőben van. A Fed közel kétszázalékos gazdasági növekedést vár az Egyesült Államokban, ami a válság óta eltelt tíz év átlagának felel meg, egyúttal optimálisnak tekinthető egy fejlett gazdaság esetében.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy az ötvenéves mélyponton álló munkanélküliséggel elégedettek, emellett a jövő évi várakozások javulását jelzi, hogy 2020-ra a korábbi 3,7 százalékkal szemben most 3,5 százalékos munkanélküliséget várnak, ami közgazdasági értelemben nagyjából a teljes foglalkoztatásnak felel meg.

Régebben ilyen esetben attól tartottak, hogy a feszített munkaerőpiac a béremelési nyomáson keresztül az infláció felfutásához vezet, most azonban ilyenről szó sincs: az infláció masszívan a jegybank által optimálisnak tartott kétszázalékos szint alatt, másfél százalék körül van. Jerome Powell jegybankelnök el is mondta, hogy jövőre csak akkor tud elképzelni kamatemelést, ha az infláció érdemi mértékben és tartósan megemelkedne.

A Fed kiegyensúlyozottnak ítéli a gazdasági helyzetet, már jobb hangulatban várják 2020-at
Fotó: Reuters

Az alacsony inflációtól ugyanakkor azóta félnek a gazdaság irányítói, amióta az 1929–32-es válságban deflációs spirál alakult ki: a magas munkanélküliség miatt gyengült a vásárlóerő, ezért a termékek és szolgáltatások ára csökkent, de ezt nem tudták a cégek kigazdálkodni, így újabb elbocsátásokra került sor, ami tovább gyengítette a vásárlóerőt, így kialakult az ördögi kör. Ma már, úgy tűnik, szó sincs ilyesmiről, ennek ellenére a jegybankok igyekeznek elkerülni a túlzottan alacsony, esetleg megszűnő inflációt.

A jövő évi kilátások javulása a magyar gazdaság szempontjából is előnyös, hisz ezzel csökken a valószínűsége, hogy a külső hatások érdemben lassítanák a hazánkban jellemző növekedést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.