Szállításra készek Surdon a földlabdás fenyők

Változatlanul a nordmann a favorit, de a kereskedők attól tartanak, idén visszafogottabb lesz a kereslet.

2020. 11. 21. 17:04
A kereskedők szerint idén kedvezett az időjárás a fenyőfák kitermelésének
A kereskedők szerint idén kedvezett az időjárás a fenyőfák kitermelésének Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a karácsonyfának szánt fenyők kitermelése a Zala megyei Surdon. A karácsonyt ékesítő legtöbb tűlevelű fát idén is a Nagykanizsa közeli település ültetvényeiről szállítják a nagyvárosi piacokra.

– A földlabdások már a hét végén kamionra kerülhetnek, de nem kell sokat várni a nordmann-, az ezüst- és a lucfenyőszállítmányok indítására sem – jelezte lapunknak Kanász János, Surd község polgármestere. A faluban alig van olyan család, amely ne foglalkozna karácsonyfának való fenyő termelésével,

az ország 1,5-2 millió, kivágásra váró örökzöldjéből évi 800 ezer a surdi termelőktől kerül a vásárlókhoz.

Mint a fenyőfaneveléssel is foglalkozó településvezetőtől megtudtuk, töretlen a nordmann népszerűsége, ám az utóbbi két-három évben a városi vásárlók körében az illatos lucfenyő is trendi lett. A nordmann elsősorban annak köszönheti kedveltségét, hogy levelei nem szúrósak, frissességét pedig tovább megőrzi, mint az ezüst- vagy a lucfenyő. Az ára pedig azért borsosabb, mert a vásárlónak a fa felnevelésére szánt időt is meg kell fizetnie.

Surdon már szállításra készek a fenyőfák
Fotó: Havran Zoltán

A fenyőárak előreláthatóan idén sem változnak, a múlt évihez hasonlóan a lucfenyőért méterenként három-, az ezüst- és a nordmann fáért ötezer forintot kérnek majd. Kérdésünkre, hogy a koronavírus-járvány befolyásolja-e a karácsonyfának szánt fenyők iránti keresletet, azt válaszolta: bizonytalanok a kereskedők az igényeket illetően, ezért a szokottnál kevesebbet rendelnek. – Egyébként fenyőfából idén sem lesz hiány. Ha valahol elfogy, lesz honnan rendelni – hangsúlyozta a surdi polgármester.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.