Százmilliárdok a gyerekeknek

Az államkassza helyett a családok tárcájába kerülő együttes összeg nagysága jövőre – a négy vagy több gyermeket nevelő anyák szja-mentességével kiegészülve – ismét emelkedik.

Magyar Nemzet
2019. 12. 18. 11:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években folyamatosan bővült a szülőknek járó adó- és járulékkedvezmények köre, összege. A családi kedvezmények szabályrendszerét a 2010-es kormányváltás után fogadta el a törvényhozás, a rendelkezések rögtön a következő esztendőben életbe is léptek, s nagyjából 180 milliárd forintot hagytak a szülőknél. A következő két évben is hasonló összegű együttes kedvezménnyel számolhattak a címzettek, új helyzetet 2014 hozott.

Akkor lépett életbe az a módosítás, amely lehetővé tette, hogy a szülők a személyi jövedelemadójuk (szja) mellett immár a munkavállalói járulékaikat is csökkenthessék. Ennek nyomán abban az esztendőben már 230 milliárd forint körüli összeget fordított az állam a gyermekek után járó kedvezményre. Azóta a tétel évről évre emelkedett: az együttes összeg 2016-ban túllépte a 250 milliárdot, 2017-ben megközelítette a háromszázmilliárdot, egy évvel később meg is haladta azt, míg idén a teljes summa 350 milliárd forintra nőhet. Érdemes megjegyezni: az elmúlt évek emelkedésében érdemi szerepet játszott, hogy 2016-tól kezdve négy év alatt, egyenlő részletekben a duplájára nőtt a kétgyermekesek kedvezménye. A kezdeti húszezer forinthoz képest így ma már összesen negyvenezer jár havonta két gyermek után.

Az államkassza helyett a családok tárcájába kerülő együttes összeg nagysága jövőre – a négy vagy több gyermeket nevelő anyák szja-mentességével kiegészülve – ismét emelkedik, s közel 380 milliárd forintra hízhat. Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni a 2010-es adatot is. Abban az évben még a Gyurcsány–Bajnai-kormány döntései határozták meg az adóügyek alakulását: akkor mindössze 12,5 mil­liárdot költött az állam a családok adókedvezményére.

A jelenlegi szabályok szerint az egy gyermeket nevelő szülők havonta tízezer forintra jogosultak. A kétgyermekes családoknak havi kétszer húszezer, összesen negyvenezer forint teherenyhítés jár, a három- vagy többgyermekes szülők pedig havonta gyermekenként 33 ezer forint kedvezménnyel számolhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.