Személyi kölcsönnel is igényelhető a támogatás

Azoknak érdemes személyi kölcsönnel számolniuk, akiknek valóban szüksége van az új autóra, és a jövedelmi helyzetükből adódóan 3-5 évre tudják vállalni a törlesztőrészleteket.

Magyar Nemzet
2019. 04. 25. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvező feltételekkel cserélhetik le a meglévő autójukat vagy vásárolhatnak új, hétüléses gépjárművet júliustól az állami támogatásra jogosult nagycsaládosok. Mint ismert, az állam júliustól a meglévő autó cseréje vagy új vétele esetén a hétüléses modellekhez a vételár legfeljebb felét, maximum 2,5 millió forintot ad vissza nem térítendő támogatásként az érintetteknek. A Money.hu összeállítása szerint az állami támogatás mellé az új négykerekűhöz szükséges összeget akár személyi kölcsönből is lehet finanszírozni.

Igaz, a tél vége felé bejelentett hét intézkedés közül legkevésbé a nagycsaládosok autóvásárlási programja áll közvetlen kapcsolatban a demográfiai kilátások javításával, aki teheti, igyekszik maximálisan kihasználni a kedvezmény adta lehetőséget. Trencsán Erika, a Money.hu szakértője úgy véli, csak tudatosan, körültekintően szabad belevágni az autóvásárlásba. A banki ajánlatok gyakran változnak, és a kínálatban szereplő konstrukciók között jelentős különbségek lehetnek. Összességében úgy szól a javaslat: ha nem bízunk saját tájékozottságunkban, érdemes szakértő segítségét is igénybe venni.

Tudatos választással a beruházás nem terheli a családi kasszát
Fotó: Mirkó István

Egyébiránt azoknak érdemes személyi kölcsönnel számolniuk, akiknek valóban szüksége van az új autóra, és a jövedelmi helyzetükből adódóan 3-5 évre tudják vállalni a törlesztőrészleteket. Így mentesülhetnek az egyszeri többmilliós kiadástól. A Kocsi.hu online autóhirdetési portál gyűjtése szerint több tucat legalább hétüléses modell található a piacon, de az árak eléggé sokszínűek. Az összeállítás szerint például egy Dacia Lodgy vagy egy FIAT Doblo 4-5 millió forintos listaáron elérhető, de sok modell van még az 5-10 millió forintos intervallumban is. Így az internetes szakportál a harmadik legolcsóbb típusként a Citroën Berlingót jelöli meg 5,29 millió forintért, amelyet negyedikként az Opel Combo követ 5,35 millió forintért, a lista ötödik helyét pedig az UAZ 452 foglalja el az 5,67 millió forintos árral. A tízmilliós kategória környékén 10,45 millió forinttal szerepel a Mitshubishi Outlander, illetve 10,49 millióval a VW Tiguan.

Bár az állami autótámogatást csak júliustól lehet igényelni, a pénzügyi portál kiszámolta, hogy a banki kínálatban szereplő legkedvezőbb személyi kölcsönök mekkora kiadást jelentenének. Az ötéves futamidejű, hárommillió forintos személyi kölcsönök közül a legjobbaknál havonta fixen 58-62 ezer forint lenne a törlesztés. A hároméves futamidő és szintén hárommillió forintos hitelösszegnél a legolcsóbb konstrukcióknál 91-97 ezer forintos törlesztőrészlet jönne ki. A már említett hárommillió forintos, öt évre felvett személyi kölcsönök között vannak jóval drágább, 70-78 ezer forintból törleszthető konstrukciók, amelyeknél a legkedvezőbbekhez képest a visszafizetendő összeg akár egymillió forinttal is több lehet. Vagyis ennyivel kell mélyebben a zsebbe nyúlni, ha a drágább kölcsönnel veszik meg az új négykerekűt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.