Szijjártó Péter: Nekünk ilyen helyzetben is győznünk kell!

Koncz Zsófia méltó módon tovább tudja vinni édesapja örökét, nagy benne a szülőföldje iránti szeretet.

Forrás: Mediaworks, facebook.com/szijjarto.peter.official2020. 09. 17. 20:35
null
Fotó: KIRALY_MARTON Forrás: facebook.com/szijjarto.peter.official
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenyképesség növeléséről, a megye gazdasági esélyeiről, jövőjéről, illetve az október 11-i parlamenti választásról is kérdezte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.

Ha a Miskolci Egyetem úgy tud megújulni, hogy még nagyobb hozzáadott értéket tud képviselni a modern gazdasági tevékenységekhez, a kutatás-fejlesztéshez és a kreatív régióközponttal összefogva tudásalapú gazdaságot hoz a térségbe, akkor a megye még sikeresebb lehet – mondta a megyei portálnak Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Európa legalacsonyabb adói és legstabilabb politikai rendszere hazánkban van, fekvésünk központi, a magyar munkaerő pedig szorgalmas, ezért hazánknak minden esélye megvan, hogy az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon.

A miniszter a versenyképesség-növelő támogatásról szólva elmondta, hogy a megyében erre első körben 806 vállalat jelentkezett, amelyek összesen 151 milliárd forintnyi támogatást kaptak, ami 377 milliárdos beruházást eredményez, ezáltal pedig 143 ezer munkahelyet sikerül a vállalkozásokkal karöltve megvédeni. Az eredetileg jóváhagyott összegből maradt 18 milliárd forint, ezért a múlt hét kedden újra megnyitottuk a pályázatot, és 15 perc alatt kimerült a keret: 98 cég adott be pályázati kérelmet 48 milliárd forintnyi beruházást vállalva.

– Objektív feltétel, hogy minden munkavállalót meg kell tartania a cégnek, másfelől ezek kapacitásbővítő beruházások: a cégek vagy gépeket vesznek, vagy új gyárat építenek, növelve ezáltal versenyképességüket – tette hozzá a miniszter, aki azt is elmondta, hogy jelenleg négy támogatási program fut. Szeptember 30-ig várják nagyvállalatok jelentkezését, ez a pályázat hasonlít a versenyképesség-növelő támogatási programra, azonban számukra nincs 800 ezer eurós felső korlát. Erre a pályázatra 34 cég adott be 120 milliárd forintnyi összegre támogatási kérelmet. Fut még két program, amelyek a szomszédos vagy még távolabbi államokban segítik a cégek terjeszkedését, s amelyekkel jelentősen növelhető a kivitelük. A negyedik program az az Eximbank kedvezményes hitelkonstrukciója, amely egy éven belül 0,1 százalékos kamattal segíti a cégeket – mondta a tárcavezető.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a beruházásösztönzési rendszert tovább bővítik, már a turisztikai célú beruházásokat is tudják finanszírozni az egyedi kormánydöntéssel adható beruházási támogatások keretében.

– A koronavírus-járvány idején nem túl optimista célkitűzés, hogy az exportot növelni lehet? – hangzott a kérdés.

– A magyar gazdaság egy erősen exportorientált gazdaság. Összehasonlításképp, a világ országai között kilencvenkettedikek vagyunk a népességet tekintve, miközben az exportteljesítményben harmincnegyedikek. Ezért nagyon fontosak nekünk a nemzetközi piacok. Azt is látni kell, hogy a koronavírus első hulláma után a keleti gazdaságok gyorsabban regenerálódnak, mint a világ más részei; Ázsia ma már megkerülhetetlen, ezért jók a kilátások. Mindez pedig igazolja 2010-es döntésünket, amikor a keleti nyitás mellett tettük le a voksunkat. A célkitűzés teljesíthető – húzta alá Szijjártó Péter.

A tárcavezető az interjú során kitért arra is, hogy Magyarország öt éven keresztül évről évre megdöntötte az országba érkező beruházások rekordját, egyre több működőtőke érkezett. Ez évben lesz még néhány olyan nagy döntő, részben távol-keleti beruházás – ha sikeresen le tudják zárni a tárgyalásokat –, amelyek eredményeként hazánk idén is beruházási rekordot fog dönteni.

A megyében élőket leginkább foglalkoztató kérdésre válaszolva a külgazdasági és külügyminiszter elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megye a negyedik helyen áll a megyék között a tőkevonzó képesség szempontjából. A Fidesz-KDNP kormányzásának eddigi tíz éve alatt 72 százalékkal nőtt az ipari termelés, a munkanélküliség pedig több mint 17 százalékról lecsökkent 4,5 százalékra. Ezek a számok mind azt mutatják, hogy a megye kifejezetten jól teljesít. Most, amikor ilyen nehéz helyzet van, 39 cég jelentett be beruházást a megyéből a VNT-program keretében, 20 milliárd forint értékben, 11 500 megvédett munkahellyel, amihez a kormány 9,2 milliárd forintot biztosít. Itt most a kulcs a Miskolci Egyetem lesz! Ha úgy tud megújulni, hogy még nagyobb hozzáadott értéket tud képviselni a modern gazdasági tevékenységekhez, a kutatás-fejlesztéshez, akkor Borsod-Abaúj-Zemplén megye a negyedik helyről még feljebb tud kerülni – fejezte ki reményeit Szijjártó Péter.

– Van egy nemzeti-konzervatív kormány, és mondjuk Miskolc esetében van egy szivárványkoalíció vezette város. Ezt a különböző politikai színt a gazdaság síkján hogyan lehet összehangolni, kiegyenlíteni? – hangzott a kérdés.

– Mi nem a polgármesternek vagy a mögötte álló igen extrém – szélsőjobbtól a szélsőbalig – szerkezetű vezetésnek hozunk munkahelyet, hanem az itt élő embereknek. Nekünk ugyanis minden magyar ember fontos, így a miskolciak is: az, hogy normális munkához jussanak, megfelelő életszínvonalat érjenek el – válaszolta a miniszter.

Az október 11-i időközi országgyűlési képviselő-választással kapcsolatban a tárcavezető mások mellett elmondta, hogy a világjárvány során kiütközött, hogy azok az országok tudták a legjobb eredményeket elérni, amelyek a védekezés során gyorsan tudtak döntést hozni, amihez a parlamenti többség elengedhetetlen. A Fidesz–KDNP Koncz Zsófiát indítja, aki méltó módon tovább tudja vinni édesapja örökét, nagy benne a szülőföldje iránti szeretet. A miniszter elmondta, hogy Koncz Zsófiát 15 éve ismeri, mások mellett a diplomáciából is, hiszen a Washingtoni Nagykövetségen dolgozott. Sajnálta, amikor jelezte, hogy szeretne hazatérni, hiszen „nem egyszerű helyen”, teljes szívvel és magas szintű tudásával képviselte a magyar érdekeket, egy biztos pont volt a diplomáciai munkában. Szijjártó Péter elmondta, hogy természetesen azonnal igen mondott a kérésére, mert fontos, hogy itt nyerjen, és ehhez meg is van minden emberi és szakmai képessége, amihez hallatlan nagy szorgalom társul.

Az ellenzéki jelölt, Bíró László kijelentéseivel kapcsolatban jelesül, hogy Budapestet „Judapestnek” nevezte, az izraeli turistákat „tetűcsúszdásoknak”, míg a cigányok esetében úgy fogalmazott, hogy az országot meg kell védeni a „sztojkáktól” a miniszter úgy nyilatkozott, hogy jóérzésű ember ilyet nem mond, és ilyen gondolattal nem tud azonosulni. Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy 2010 óta hányszor megkapták, hogy antiszemita az Orbán-kormány, miközben az élet teljesen mást igazolt, zéró toleranciát vezettek be, senkit nem érhet hátrány a származása alapján. Ma viszont olyan típusú képmutatás van a politikai paletta bal- és liberális oldalán, hogy még egy zsidózó és cigányozó ember mögé is képesek beállni a pozíció és a hatalom megszerzése érdekében azok, akik korábban – alaptalanul – kiáltottak farkast. Érdekes módon ebben az ügyben nem hallatják a hangjukat a nagy nemzetközi érdekvédő szervezetek.

– Nekünk ilyen helyzetben kell győzni, és győzni is fogunk! – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a boon.hu-nak.

A teljes interjú IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.