Szoros Ausztrália és Magyarország gazdasági kapcsolata

Soha nem volt még ilyen szoros az Ausztrália és Magyarország közötti gazdasági kapcsolat, az év első két hónapjában százmillió dollárnyi kereskedelmi forgalmat bonyolított le a két ország, amire korábban nem volt példa – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, miután videokonferencia keretében tárgyalt Marise Payne ausztrál külügyminiszterrel.

Forrás: MTI2020. 05. 07. 12:54
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megbeszélés után rögzített, az MTI-nek is elküldött felvételen Szijjártó Péter kiemeli: Magyarország a kereskedelmi kapcsolatok további fejlesztése érdekében határozottan támogatja az Európai Unió és Ausztrália közötti szabadkereskedelmi megállapodás mielőbbi megkötését.

„Mi azt várjuk Brüsszeltől, hogy a világjárvány alatt ne lassítsa le ezeket a szabadkereskedelmi tárgyalásokat” – fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter kitért arra is: a megbeszélésen komoly gazdasági sikert is meg tudtak ünnepelni, hiszen nemrégiben írták alá a megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy Ausztrália a stratégiai kőolajkészleteinek egy részét Ausztrálián kívül tárolja, a Mol pedig eddig 50 kilotonnányi ausztrál stratégiai kőolajtartalék tárolására nyert lehetőséget. Hozzátette: tárgyalások zajlanak további ausztrál kőolajtartalék magyarországi „tározásáról”.

Fotó: Facebook

Megjegyezte: ez „világosan mutatja, hogy érdemes a nemzetközi gazdasági együttműködést fejleszteni a világjárvány idején is”.

A tárcavezető szólt arról is: bár Magyarország és Ausztrália földrajzilag kifejezetten távol vannak egymástól, a két ország mégis hasonló kihívásokkal néz most szembe. Az ausztrál kormány is szigorú korlátozó intézkedéseknek köszönhetően tudta ellaposítani a járványgörbét, és tudta ezáltal felkészíteni az egészségügyi ellátórendszerét a világjárványra, és most „szigorúan mérlegelve a következményeket, óvatosan lazítja fel ezeket a korlátozó intézkedéseket”.

Elmondta: egyetértettek az ausztrál külügyminiszterrel abban, hogy a világjárvány után semmi nem lesz olyan, mint korábban, és „fontos, hogy levonjuk a következtetéseket, a konzekvenciákat”.

Úgy fogalmazott: „az nem lehet, hogy az elkövetkezendő időszakban egy teljes kontinens olyan mértékben legyen kiszolgáltatott védőeszközök gyártása tekintetében, mint jelenleg. Meg kell találni a módját, hogy világszerte létrejöjjenek olyan gyártási kapacitások”, amelyek egy ilyen helyzetben „kellő ellátásbiztonságot hoznak létre” – mondta Szijjártó Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.