Tárgyalnak a vasárnapi nyitvatartásról

A Magyar Nemzet úgy tudja, mostanra valamennyi, hazánkban működő multinacionális üzletlánc itteni üzemeltetője elvi szinten egyetért a rövidített hét végi nyitvatartás bevezetésével.

2019. 11. 14. 7:32
null
A tervezett változtatásról a lakosság véleményét is felmérik Fotó: Kurucz Árpád

A Magyar Nemzet úgy tudja, mostanra valamennyi, hazánkban működő multinacionális üzletlánc itteni üzemeltetője elvi szinten egyetért a rövidített hét végi nyitvatartás bevezetésével.

A kiskereskedelemben működő munkaadói és munkavállalói szervezetek képviselői már a jövő héten tárgyalóasztalhoz ülnek, és ismét napirendre veszik a tavasszal fölmerült javaslatot, miszerint a jövőben vasárnaponként az eddiginél rövidebb ideig tartanának nyitva az áruházak. Erről önkéntes alapon döntenének a cégek.

A Magyar Nemzet iparági értesülések alapján úgy tudja, mostanra valamennyi, hazánkban működő multinacionális üzletlánc itteni üzemeltetője elvi szinten egyetért a rövidített hétvégi nyitvatartás bevezetésével, mert elismerik, hogy a munkaerőhiány miatt egyébként is nehezen szervezhető folyamatokban vasárnaponként nem kifizetődő az egész napos üzemelés. Ezt ugyanakkor a nyilvános fórumokon nem szívesen vallják be a cégek, mert attól tartanak, piaci hátrányt okozhat a veszteséges időszak elismerése, illetve az is kérdés, az egyes társaságok anyavállalatai hogyan fogadják az erre vonatkozó javaslatot. Az iparági szereplők zárt ajtók mögött hajlandók tárgyalni a kérdésről, és amennyiben mindenki számára elfogadható megoldásra van kilátás, jövőre akár dönthetnek is az önkéntes piaci korlátozásról.

Abban már most egységes az álláspont: konkrét lépés csak annak függvényében tehető, hogy a vásárlók el tudják-e fogadni a vasárnaponként megszokott eddigi rend módosulását. Ennek kiderítésére már megkezdődtek az országos lakossági felmérés előkészületei, ám a reprezentatív eredmények várhatóan csak 2020 első negyedévének végén kerülhetnek nyilvánosságra.

– A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével együttműködve ösztönözzük az egyeztetéseket a munkáltatókkal, amelyek közül mind a hazai, mind a külföldi kereskedők képviselői nyitottak. Napokon belül közösen meghatározzuk, hogy milyen kérdések szerepeljenek a vasárnapi nyitvatartásról szóló lakossági kérdőíven – mondta lapunknak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba ismertette, hogy a vásárlók megkérdezésével megvárják az ünnepi szezon utáni csendesebb időszakot, a karácsonyi rohanásban ugyanis más megítélés alá eshet a korlátozás lehetősége. A tervek szerint széles körű tájékoztatási kampány előzi majd meg a jövő évi közvélemény-kutatást.

A tervezett változtatásról a lakosság véleményét is felmérik
Fotó: Kurucz Árpád

A szakszervezeti vezető kitért arra is, hogy míg korábban megosztottabb volt a nagy áruházak országosan mintegy harmincezer munkavállalója a nyitvatartás rövidítésével, az esetleg kieső vasárnapi műszakpótlékok miatt, mára elenyésző lett azok száma, akik a túlórapénzekért igénylik a többletmunka lehetőségét. A nagy többség a vasárnapi nyitvatartás optimalizálását támogatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.