Tartós lehet a forint erősödése

A forint értékét külön feljebb srófolja, hogy a brüsszeli egyezmény Magyarország számára kifejezetten kedvezően sikerült – mondta a Magyar Nemzetnek Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Horváth Éva
2020. 07. 24. 5:45
null
Budapest, 2016. szeptember 10. Az újfajta húszezer forintos bankjegyek részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre tartósabbnak tűnik a forint kedvező időszaka a nemzetközi piacokon. A magyar fizetőeszköz csütörtök reggel folytatta a menetelést: az euróra 347,4-es szinten is születtek kötések, ami a szerda esti árfolyamhoz képest 0,1 százalékos forinterősödést jelzett. A hazai deviza egyébként az elmúlt hetek után már a napokban egyhavi árfolyamcsúcsot ért el. Legutóbb akkor volt ilyen kedvező a kurzus a közös uniós pénzzel szemben, amikor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa Szent Iván éjjele előtt váratlanul 15 bázispontot vágott az alapkamaton.

A mostani, július 21-i újabb 15 bázispontos csökkentést azonban már beárazta a piac – főként Virág Barnabás jegybankalelnök korábbi bejelentése nyomán –, emiatt nem is lehetett érdemi hatása a lépésnek az euró/forint kurzusra. A forint árfolyamát sokkal inkább a nemzetközi fejlemények, a világjárvány alakulása és főként az uniós megállapodás létrejötte mozgatják az utóbbi időszakban. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a hazai deviza értékét külön feljebb srófolja az, hogy a brüsszeli egyezmény Magyarország számára kifejezetten kedvezően sikerült. Ahogyan az is üdvözlendő, hogy a koronavírus nemzetközi hullámai közepette mostanában újra kedvező hírek érkeznek a lehetséges vakcinákkal kapcsolatban, és a járvány terjedésében is tapasztalható némi lassulás.

– A devizák izmosodása egyébként régiónk több országára is jellemző, csütörtök reggel a lengyel zloty és a cseh korona is minimális erősödéssel kezdett. És ez a folyamat azért is külön figyelemre méltó, mert mindez úgy következik be, hogy az euró árfolyama is feljebb kúszott a sikeres megállapodás hírére a dollárral szemben – húzta alá az ING Bank szakembere. Továbbá az is figyelemfelkeltő, hogy a dollárral szemben szerdán 299,7 körül alakult az árfolyam, ami kétéves emelkedő trend megfordulását hozta: a forint erősödése és a dollár gyengülése párhuzamosan következett be.

Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke a Növekedés.hu-nak adott interjúban mindenesetre kijelentette, hogy most már nem tervez a 0,6 százalékos alapkamat alá menni a jegybank. Mint fogalmazott, ez a szint fenntartható mértékben támogatja a növekedést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.