Tartósan kisebb lesz az igény üzemanyagra

A Mol-csoportnál az üzemanyagok forgalma átlagosan negyven százalékkal zuhant az elmúlt hetekben.

2020. 05. 02. 9:00
null
Töltõpisztolyok a Mol gyáli töltõállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétõl emelkedik a biológiai eredetû összetevõk bekeverendõ aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerû ellenõrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már 2019 végén látszottak a gazdaság lassulásának a jelei, ettől függetlenül az előzetes és az év közben megemelt tervnél is jobban teljesített a Mol-csoport – értékelt Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató az igazgatóság csütörtöki, az osztalékfizetés elhalasztásáról szóló döntését követően. Mint mondta, a világgazdaság növekedésének már tavaly látható lassulására és az olaj iránti kereslet csökkenésére érkezett a koronavírus-járvány.

A korlátozó intézkedések nyomán a Mol-csoportnál az üzemanyagok forgalma átlagosan negyven százalékkal zuhant az elmúlt hetekben, a benzin iránti kereslet – amely jellemzően a személyautók használatát tükrözi – mintegy harmadával csökkent. A társaság május 1-jével a töltőállomások öt százalékát, 28-at zárt be. Hernádi Zsolt szerint az üzemanyagok iránti kereslet azt követően is legalább tíz százalékkal lesz alacsonyabb a korábbinál, hogy az élet visszaáll a kerékvágásba. A szállítmányozás nagyjából a régi szinten működik, a mezőgazdaságnál is zökkenőmentes dízelfogyasztást tapasztal a Mol.

Már a tavalyi év végén látszottak a gazdaság lassulásának a jelei
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A csoportnál dolgozó 25 ezer, közülük kilencezer magyarországi munkatárs egészségének megóvása érdekében azonnal intézkedett a társaság, 2,6 milliárd forintot költött eddig járványügyi védekezésre. Folyamatosan tesztelik a kollégákat, eddig három koronavírus-pozitív esetet szűrtek ki. A szellemi munkavállalók 95 százaléka, nagyjából hatezren dolgoznak most otthonról. Egyes munkakörökben bevezették a részmunkaidős foglalkoztatást heti három, illetve négy munkanappal, és a javadalmazásukat ehhez igazították két és fél hónap időtartamra. Ez a dolgozók negyven százalékát érinti, emellett a felső vezetők lemondtak fizetésük egy részéről. Vannak ugyan folyamatban elbocsátások, de ezek nem a járvánnyal összefüggésben indultak el, egyes esetekben féléves kifutásról van szó.

Az üzemeltető kollégáknak be kell járniuk a továbbra is működő tiszaújvárosi petrolkémiai üzembe és a most valamivel hetvenszázalékos kihasználtság felett működő finomítókba. A társaság fenn szeretné tartani ezt a szintet, mert technológiailag hatvan százaléknál már a drága, részleges üzemre kellene átállni.

Szerényebb eredmény

Az elmúlt év rekordprofitja után az idén szerényebb eredményt vár az OTP a járványügyi helyzet hatásai miatt – közölte a bank a távirati iroda kérdésére az igazgatóság csütörtöki, a vírushelyzet miatt közgyűlési jogkörben eljáró ülését követően. Mivel a jegybank felszólítására szeptember végéig nem fizetnek osztalékot a magyar bankok, az OTP is elhalasztotta az osztalék kifizetését. Az eredményt csökkentheti az idén, hogy a járvány okozta gazdasági lassulás tompítására irányuló intézkedések terheiből a bankoknak is ki kell venniük a részüket, például a törlesztési moratórium vagy a bankadó révén. Másrészt a kedvezőtlen gazdasági helyzet is érezhető lesz a hitelkereslet alakulásán és a portfólió minőségén keresztül.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.