Több adó folyt be tavaly, mint egy évvel korábban

Az előzetes becslések szerint az államháztartás bruttó hazai termékhez viszonyított hiánya 2019-ben – immár a nyolcadik egymást követő évben – érdemben az uniós kritérium alatt alakulhatott.

Horváth Éva
2020. 01. 23. 10:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes becslések szerint az államháztartás bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított hiánya 2019-ben – immár a nyolcadik egymást követő évben – érdemben az uniós kritérium alatt alakulhatott, amelynek köszönhetően az adósságráta az elmúlt két évtized legdinamikusabb mérséklődését mutathatta. A hatéves bérmegállapodás nyomán folytatódó béremelések, a foglalkoztatottak számának emelkedése, a fogyasztás dinamikus bővülése, a gazdaságfehérítés terén meghozott kormányzati intézkedések, valamint a gazdaságvédelmi akcióterv már tavaly elindult elemei az év egészére nézve öt százalék körüli növekedést eredményezhettek – tájékoztatott tegnap a Pénzügyminisztérium az államháztartás központi alrendszerének 2019. évi előzetes főbb pénzügyi folyamatairól.

Az összefoglaló szerint általános forgalmi adóból 603,7 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 247,2 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból mintegy 466 milliárd forinttal, jövedéki adóból pedig 64,5 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint 2018-ban. Uniós bevételből 1468,6 milliárd forintot könyvelhetett el a büdzsé, a projektek összkiadásai 1556,8 milliárd forintot jelentettek. 2019-ben a hazai fejlesztési kiadások közül jelentős forrás jutott a Modern városok program és Modern falu program beruházásaira, a közút- és vasúthálózat modernizációjára, a vállalkozások versenyképességének erősítésére.

A családvédelmi akcióterv legnépszerűbb intézkedését, a babaváró támogatást több mint 47 ezer, míg a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását több mint háromezer család vette igénybe. Kibővítve folytatódott az otthonteremtési program is: a falusi csok eddig ötezer, kistelepüléseken élő család otthonhoz jutásához járult hozzá. Tavaly a nyugellátások ismét megőrizték vásárlóerejüket, a gazdaság teljesítményének köszönhetően pedig nyugdíjprémium mellett rezsiutalvány is járt az időseknek.

A központi költségvetés adóssága 2019. december végéig 993,8 milliárd forinttal növekedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.