Több tízezer oldalnyi kérelem jön

Csak kisebb jelentőségű, egészségügyi vagy környezeti kárt nem okozó nukleáris esetekkel kellett foglalkoznia tavaly az Országos Atomenergia-hivatalnak, amely az év közepén számít a Paks II beruházás engedélykérelmére. Az elbíráláshoz elegendő szakember áll a hatóság rendelkezésére.

2020. 01. 24. 13:39
null
Munkavégzés az új paksi blokkok felvonulási területén: készül a fővállalkozói iroda Forrás: Paks II Atomerőmű Zrt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új hatáskörök kerültek 2020 elején az Országos Atomenergia-hivatalhoz (OAH), ettől az évtől a radioaktív anyagok belvízi szállítását és fuvarozását is a hatóság felügyeli – tájékoztatott csütörtökön a főigazgató a szervezet sajtóeseményén. Fichtinger Gyula jelezte azt is, hogy általában nagyobb szerepet kapott tavaly a hazai nukleá­ris létesítmények fizikai védelmének ellenőrzése. Mintegy négyezer, radioaktív anyagokat használó intézet tartozik az OAH felügyelete alá, ezek közül öt nagyobb (köztük a Paksi Atomerőmű és a BME oktatóreaktora), a többi pedig jellemzően röntgengépek üzemeltetői, radioaktív forrásokat használó vállalkozások. Tavaly 1553 ellenőrzést végzett el a hivatal, ezek alapján elmondható, hogy a biztonsági mutatók nem romlottak.

Nem tervezett személyi sugárterhelés azonban adódott, ám ezekhez az esetekhez nukleáris létesítményeknek nem volt közük. Összesen 1331-en döntöttek ugyanis úgy, hogy kamionok vagy vasúti kocsik lezárt rakterében kívánnak belépni Magyarország területére. Mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal röntgenkészülékekkel vizsgálja meg, hogy a raktér tartalma megegyezik-e a szállítólevélen szereplő adatokkal, az ott elbújó személyeket is érte a sugárzás. Az ő egészségük nem károsodott, további sorsukkal az idegenrendészet foglalkozott.

Más, kisebb jelentőségű, egészségügyi vagy környezeti kárt nem okozó esetek is előfordultak. Pécsett például még januárban egy geotermikus kutatófúrás során a zárt, sugárzó anyagot tartalmazó szonda leesett az 1800 méter mélységben lévő kúttalpra. Ezt az OAH felügyelete mellett sikerült biztonságosan kiemelni. A Péterfy-kórházban pedig bejelentés alapján vizsgálódtak a hatóság szakemberei és megállapították, hogy a röntgengépeknél használt védőeszközök többsége megfelelt a követelményeknek, adminisztratív jellegű hibákat viszont felfedtek.

Munkavégzés az új paksi blokkok felvonulási területén: készül a fővállalkozói iroda
Fotó: Paks II Atomerőmű Zrt.

Az atomerőmű két új blokkjának létesítési engedélykérelmét továbbra is a nyár közepéig várja az OAH, várhatóan június 30-ig megérkezik a több tízezer oldalas dokumentum a hatósághoz.

– Jellemzően az engedélykérelmeket egy csomagban szoktuk kapni, nincs lehetőség szakaszos beadásra, igaz, a finnországi atomerőművi beruházásnál vállalta az ottani hatóság, hogy szakaszosan fogadják az engedélykérelmet – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a külföldi példa felvetésére reagálva Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes. – Nálunk a szabályozás ezt nem teszi lehetővé, vagyis a több tízezer oldalas kérelmet egyszerre kapjuk majd meg – jelezte, hozzátéve, hogy az engedélykérelem elbírására 15 hónap áll a hatóság rendelkezésére, ám kifejezetten erre a feladatra már nem képeznek ki plusz munkaerőt, hiszen az két évig tartó folyamat.

– Az OAH-nak is nehéz munkaerőt találnia, ahogyan az egész iparra jellemző a műszaki képzettségűek alacsony száma – szögezte le Hullán Szabolcs. Mint mondta, néhány évvel ezelőtt nagyobb bővítésen esett át a hivatal, tehát az erőforrás rendelkezésre áll az engedélykérelem elbírálására. Szavai szerint nagyon valószínű viszont az, hogy azt a komoly terhelést, amelyet a nemzetközi ügyek sokasága idéz elő, csak bizonyos megkötésekkel tudják majd teljesíteni.

– A kötelező feladatokat természetesen elvégezzük, de amit el lehet engedni, azokat inkább elhalasztjuk és az engedélykérelemre összpontosítunk. Nagyon remélem, hogy tartható lesz a 15 hónapos elbírálási határidő. De a törvény kimondja azt is, hogy ha például hiány­pótlást írunk elő, és azt nem teljesíti időben az engedélykérő, akkor az az idő nem számolható bele a 15 hónapba. Arra törekszünk, hogy tartani tudjuk a határidőt, de természetesen csak akkor adjuk ki a létesítési engedélyt, ha az teljes egészében teljesíti azt a biztonsági szintet, amit elvárunk, és ami a magyar szabályozásban szerepel – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.