Többen utaznak és többet is költenek a magyarok az idei nyári szezonban

Honfitársaink 93 százaléka alapvetően a havi jövedelméből oldja meg a több tízezer forintnyi különkiadást nyáron. Sokan előre spórolnak a vízparti örömökre.

2019. 07. 15. 5:45
null
A kikapcsolódni vágyók háromnegyede belföldi pihenést tervez Fotó: Bach Máté

Honfitársaink 93 százaléka alapvetően a havi jövedelméből oldja meg a több tízezer forintnyi különkiadást nyáron. Sokan előre spórolnak a vízparti örömökre.

Sokkal több családnak futja idén nyaralásra – derül ki a Budapest Bank e témában végzett szezon közepi reprezentatív felméréséből, amely megállapítja, hogy tavalyhoz képest öt százalékkal 64 százalékra nőtt azoknak a magyaroknak a száma, akik hosszabb pihenésre költenek ebben az esztendőben.

Ráadásul emelkedett az idei nyaralásra szánt átlagos összeg is, 169 ezer forintra, amelynek a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is fő forrása a családok előre félretett pénze.

A kutatók megállapították: szinte minden demográfiai csoportból többen jutnak el idén nyaralni, mint a megelőző években, de különösen a nők, a 30–39 évesek, a falun élők és a 170 ezer forint alatti háztartási jövedelműek körében látható biztató növekedés. Kedvező tendenciára utal, hogy az évközi reprezentatív lakossági eredmények szerint idén kevesebben kénytelenek anyagi okokból lemondani a nyári kikapcsolódás élményeiről, ami a magyarok általános jövedelmi viszonyainak és életszínvonalának tartós javulását támasztja alá.

A kikapcsolódni vágyók háromnegyede belföldi pihenést tervez
Fotó: Bach Máté

Az idei nyaralásokra átlagosan kilenc napot szánnának a turisták, ez egy nappal hosszabb, mint az elmúlt két évben volt. Még mindig a belföldi úti célok a legnépszerűbbek a magyarok körében, a lakosság háromnegyede magyarországi utazásra is készül a nyár hátralévő részében, de sokat nőtt a külföldre utazók száma is.

Honfitársaink 93 százaléka alapvetően a havi jövedelméből oldja meg a több tízezer forintnyi különkiadást nyáron. Sokan előre spórolnak a vízparti örömökre, jelentős arány pedig – több mint a lakosság ötöde – kafetériajuttatással, jellemzően Szép-kártyával fizet.

Jellemző, és az utazók több mint felével előfordult már, hogy túlköltekezett a nyaralása alatt, sokaknál leginkább az étkezéssel és a programokkal kapcsolatos kiadások nőttek nagyobbra az előre tervezettnél – állapították meg az válaszokból.

Kiderült viszont, hogy éppen a belépők és az étel-ital az, amiken a legkevésbé spórolnának a megkérdezettek, ehelyett inkább alacsonyabb kategóriájú szállást, olcsóbb utazási módot vagy rövidebb nyaralást választanak. A nyaralók fele tudatosan keresi a kedvezőbb árakat is, a legnépszerűbb spórolási módszer pedig a kuponos szállásfoglalás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.