Többgyermekesek előnyben

A gyermekvállalást tervező családok a feltételek teljesítése esetén akár több tíz millió forintot fordíthatnak lakásvásárlásra a családtámogatási rendszer új megoldásainak köszönhetően.

Magyar Nemzet
2019. 03. 20. 13:23
null
Az életkezdési kölcsön csekély havi keresettel is felvehető Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekvállalást tervező családok a feltételek teljesítése esetén akár több tíz millió forintot fordíthatnak lakásvásárlásra a családtámogatási rendszer új megoldásainak köszönhetően – összegzett az Ingatlan.com a részletes szabályok megjelenésének apropóján. Ha például július után harmadik gyermek érkezik, a család tízmillió forint szabadfelhasználású babaváró hitelt kaphat, amelyet kamatmentesen törleszthet. Ha ezt az összeget és a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) használtlakás-vásárlásra fordítják, akkor további 15 millió forint kedvezményes kamatozású hitelt és 2,2 millió forint vissza nem térítendő összeget kaphatnak.

A harmadik gyermek születése a meglévő jelzáloghitelből (így a csokos kölcsönből) négymillió forint elengedését jelenti. A példában szereplő család tehát 6,2 millió forint vissza nem térítendő összeget és összesen 21 millió forint kedvezményes hitelt kap – vagyis az önerőn felül 27,2 millió forintot fordíthat lakásvásárlásra. Új építésű otthonnál mindez 35 milliót jelent, amelyből ­21-et kell visszafizetni.

Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője arra is rámutatott, hogy az új előírások értelmében olyan ingatlanok is bekerülhetnek a körbe, amelyeken jelenleg megfelelő alapokon álló, de elbontandó romos ház vagy nyaraló található.

Az életkezdési kölcsön csekély havi keresettel is felvehető
Fotó: Havran Zoltán

A Bank360 elemzése szerint a lakáscélra is felhasználható babaváró hitelnek a leghosszabb futamidőt választva legfeljebb 41 700 forint lesz a törlesztő­részlete, amelynek vállalásához elegendő nyolcvanezer forintot meghaladó igazolt havi nettó jövedelem. A babaváró támogatásnál legrosszabb esetben is – azaz ha a házaspárnak öt éven belül nem születik gyermeke – nyolcszázalékos éves ügyleti kamattal ketyeg tovább a kölcsön. Ekkorra már be van fizetve nagyjából két és fél millió forint, azaz a fennmaradó 180 hónapra kell 7,5 milliót visszafizetni ilyen kamatszint mellett. Így mintegy 71 700 forint lesz a törlesztő a kamatperiódus végéig, jóllehet az addig megkapott kamattámogatást egy összegben kell kifizetni.

Száz év múlva magyarul

Megkezdődött kedden az Országgyűlésben a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosítások általános vitája. Novák Katalin családügyi államtitkár expozéjában kifejtette, a nagyobb biztonságot jelentő hétpontos csomagból a babaváró támogatás, az otthonteremtési támogatások bővítése, a hétszemélyes autók vásárlásához nyújtott juttatás és a bőkezűbb jelzáloghitel-elengedés lép életbe július 1-jétől. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a családtámogatások listája ezeken felül is bővülni fog a jövőben. Az eddigi intézkedések eredményeként értékelte, hogy míg 2010-ben két felnőttnek átlagosan 1,3 gyermeke született, ez a szám tavaly év végére 1,49-re emelkedett. Selmeczi Gabriella, a Fidesz vezérszónoka szerint a törvényjavaslat azt a célt szolgálja, hogy száz év múlva is magyarul beszéljenek utódaink a Kárpát-medencében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.