Többletforrásban részesülnek az állattartók

A kormányzati segítség a sertéságazatban már az idei második negyedév, a baromfiágazatban a harmadik negyedév kifizetéseihez kapcsolódóan megjelenik a gazdálkodóknál.

Munkatársunktól
2021. 07. 28. 13:39
null
A V4-ek javaslatára kerülhet napirendre a koronavírus-járvány miatt az állattartók további támogatása Fotó: Havran Zoltán

A kormányzati segítség a sertéságazatban már az idei második negyedév, a baromfiágazatban a harmadik negyedév kifizetéseihez kapcsolódóan megjelenik a gazdálkodóknál.

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel, az Agrárminisztérium kezdeményezésére, a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető. A miniszter emlékeztetett, hogy

a takarmányárak nagymértékű emelkedése, az állatbetegségek okozta korlátozások, valamint a koronavírus-járvány együttes piaci hatása indokolttá tette a költségvetésbe eredetileg betervezett, állattenyésztést segítő agrártámogatások keretösszegének megemelését.

Hozzátette: a többlet lehetővé teszi a baromfi-állatjóléti támogatásra 2021-ben eredetileg rendelkezésre álló források további 2,1 milliárd forinttal, a sertéshízó-állatjóléti támogatásnak pedig 1,2 milliárd forinttal történő megemelését. Emellett az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére szolgáló támogatást 640 millió forinttal egészíti ki, a tenyésztési tevékenységet segítő szervezési támogatást pedig 400 millió forinttal emeli meg a tárca – fejtette ki Nagy István.

A tenyésztési tevékenységet segítő szervezési támogatást 400 millió forinttal emeli meg a tárca
Fotó: Kurucz Árpád

A miniszter hangsúlyozta: az állatjóléti támogatások körében a kormányzati segítség a sertéságazatban már a 2021. támogatási év II. negyedévi, a baromfiágazatban a 2020/2021. támogatási év III. negyedévének kifizetéseihez kapcsolódóan megjelenik a gazdálkodók számláin.

A tárcavezető szerint a többletforrások biztosítása egyértelműen mutatja az agrártárcának az állattenyésztő ágazatok iránti elkötelezettségét.

Nagy István az idén bevezetett mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerben való részvétel lehetőségére is felhívta a figyelmet. Ennek köszönhetően ugyanis a krízisbiztosítási alaphoz csatlakozó gazdálkodók a rajtuk kívül álló okból bekövetkező, tárgyévet megelőző három év átlagos jövedelméhez képesti 30 százalék feletti éves jövedelemcsökkenés esetén akár 70 százalékos kompenzációban részesülhetnek. A pénzügyi segítséget nagyrészt a vidékfejlesztési források biztosítják. Legközelebb jövő év februárjában nyílik lehetőség a csatlakozásra – emelte ki az agrárminiszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.