Töretlen az érdeklődés a babaváró kölcsön iránt

Az OTP Banknál töretlen az érdeklődés a július 1-től igényelhető babaváró kölcsön iránt, több mint 14 ezer igényt rögzítettek, amelyből több mint 7 ezret folyósított is a hitelintézet – mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az MTI-nek.

Forrás: MTI2019. 09. 01. 15:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gördülékeny és papírmentes ügyintézést segíti, hogy az ügyfelek a minden OTP fiókban megtalálható digitális aláíró-padon írhatják alá a szerződésüket – tette hozzá.

Ismertetése szerint az ügyfelek többsége maximális hitelösszeget, 10 millió forintot igényel, az eddig folyósított támogatások átlagos nagysága 9,7 millió forint volt. Ha minden papír rendben van, akkor néhány munkanapon belül az ügyfél számláján lehet a babaváró támogatás – jelezte a vezérigazgató-helyettes.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylések legnagyobb részét továbbra is az OTP folyósítja, az első hat hónapban több mint 5 ezer kérelem érkezett a hitelintézethez, ezek együttes összege meghaladta a 20,5 milliárd forintot. Június végéig mintegy 18 milliárd forint támogatást folyósított a pénzintézet.

Az idén igényelt támogatások csaknem fele építéshez, harmada új lakás vásárlásához, ötöde pedig használt lakás vételéhez kapcsolódik – mondta Kovács Antal. Három vagy több gyermek utáni támogatást a 2016. januári bevezetés óta mintegy 17 ezer ügyfél igényelt. A 3 százalékos támogatott kölcsönt eddig mintegy 10 ezren kérték, az átlagos hitelösszeg 9,8 millió forintot ér el.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte: jellemző, hogy az ügyfelek 70 százaléka lakáscélja megvalósításához a támogatás mellé lakáshitelt is igénybe vesz, egy-egy csok igényléshez átlagosan 8 millió forint hitel kapcsolódik. A csok 2015. júliusi bevezetése óta több mint 42 ezer szerződést kötött az OTP. Augusztus 25-ig több mint ezer falusi csok igénylés érkezett, 6,1 milliárd forint értékben. A falusi csok átlagos összege 7 millió forint a banknál. A legtöbb igénylés Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyéből érkezett a pénzintézethez – fűzte hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Kovács Antal arról is beszámolt, hogy a bank az ügyfelek kamatkockázatának mérséklése érdekében már 2018-ban figyelmet fordított arra, hogy az ügyfelek minél inkább a biztonságosabb, hosszabb időre rögzített kamatperiódust válasszák a hiteleknél.

Kiemelte: a fix kamatozású hitelek aránya az új igényléseken belül egyértelműen emelkedik. 2018 januárjában a piaci lakáshiteleken belül a legalább 5 éves kamatperiódusú fix kamatozású hitelek aránya az új igénybeadásokon belül már 63 százalék volt, ez az arány 2019 második negyedévének végére meghaladta a 99 százalékot.

A fix kamatozású hitelek közül már nem a legrövidebb, 5 éves periódusú kölcsönök a legkeresettebbek. Ezek aránya 10 százalék alá csökkent, a 10 évre vagy egészen az ennél hosszabb futamidő végéig rögzített kamatozással felvehető hitelek a legnépszerűbbek – mondta Kovács Antal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.