Történelmi mélyponton: a lej már érzi a nyugdíjemelést

A romániai nyugdíjemelés hírére történelmi mélyponthoz érkezett a lej-euró árfolyam, és emelkedésnek indult a bankközi kamatláb (ROBOR) is. A gyereknevelési juttatás növelése a jelek szerint még nem érte el a pénzpiacok ingerküszöbét.

2020. 09. 26. 12:48
null
Bukarest, 2020. április 29. Védõmaszkot viselõ idõs pár egy bukaresti piacon. 2020. április 29-én, a koronavírus-járvány idején. A kormány legutóbbi határozata szerint az idõsek csak reggel hét és tizenegy óra, valamint este hét és tíz között hagyhatják el otthonaikat és mehetnek vásárolni. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement

A romániai nyugdíjemelés hírére történelmi mélyponthoz érkezett a lej-euró árfolyam, és emelkedésnek indult a bankközi kamatláb (ROBOR) is. A gyereknevelési juttatás növelése a jelek szerint még nem érte el a pénzpiacok ingerküszöbét.

A nyugdíjak azonnali, negyvenszázalékos emelését képtelenség kigazdálkodni, tartják a romániai pénzügyi szakemberek. Mint ismeretes, kedden a parlament megszavazta a nyugdíjemelést is előíró költségvetés-kiigazítást, amelynek ügyében Ludovic Orban kormányfő ugyan az alkotmánybírósághoz fordult, de nagy fordulat aligha várható.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) költségvetés-kiigazításhoz benyújtott módosító indítványának elfogadásához – amely hatályon kívül helyezi a 14 százalékos nyugdíjemelésről szóló cikkelyt, és ezáltal kikényszeríti a nyugdíjtörvénybe foglalt negyvenszázalékos nyugdíjpontemelést – az RMDSZ-honatyák szavazatai is hozzájárultak. A gazdasági és társadalmi feszültségeket egyaránt előrevetítő módosítás felvállalását Kelemen Hunor szövetségi elnök azzal indokolta, hogy álláspontjuk szerint jó költségvetés-tervezéssel megtalálhatók a negyvenszázalékos nyugdíjemelés finanszírozásához szükséges források.

Sötét verziókban gondolkodik az államfő arra az esetre, ha érvényre jut a módosítás Fotó: MTI

A kormánypárti kötődésű Klaus Johannis államelnök ugyanakkor „horror-forgatókönyveket” vázolt fel arra az esetre, ha a módosítás az alkotmányossági próbán is átmegy. Az államfő szerint az Európai Bizottság vezető tisztségviselői máris figyelmeztették Romániát, hogy mintegy hárommilliárd eurónyi uniós támogatás megvonásához is vezethet a jelentős egyensúlyborulással fenyegető költségvetés-kiigazítás életbe léptetése. Johannis azt is biztosra veszi, hogy a három nagy gazdaságminősítő cég hátrább sorolja az országot az év végi listaállításkor, ami újabb veszélyes következményekkel fenyeget.

Bezuhant az árfolyam

Első körös következményként máris kiderült, hogy a perspektívák nem segítik a lej stabilitását. A román fizetőeszköz péntekre újabb történelmi mélypontra került, egy euróért 4,8722 lejt, egy amerikai dollárért pedig 4,1883 lejt kértek. Egy héttel korábban 4,8590 lejt ért egy euró.

Fotó: MTI

Növekedésnek indult a legtöbb lejalapú bankhitel havi törlesztőrészletének kiszámításakor alkalmazott bankközi kamatláb is. A háromhavi ROBOR tegnap 2,04 százalékon állt, az éves szám pedig 2,1-re ugrott. A viszonyítás kedvéért: a háromhavi ROBOR szeptember 16-án még 1,96 százalékos volt.

Újabb egyensúly-veszélyeztető tényezőként jelentkezik a gyermeknevelési támogatás megduplázásának vállalása. Az alkotmánybíróság ugyanis elutasította a román kormány beadványát, és az alaptörvénnyel összhangban lévőnek minősítette a gyermeknevelési támogatás többlépcsős emelését elutasító törvényt.

Ludovic Orban román miniszterelnök a bukaresti parlamentben
MTI/EPA/Robert Ghement

A képviselőház augusztus 19-én utasította el azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a megkétszerezés helyett a juttatás többlépcsős emelését írja elő. Ennek ellenére a kormány az ötlépcsős emelést kívánja megvalósítani, amelynek részeként az utolsó növelés 2022. július 1-jén lenne esedékes, jelezte Ludovic Orban kormányfő. A miniszterelnök szerint a gyermekpénz megduplázása hozzávetőlegesen évi hétmilliárd lejes terhet róna a költségvetésre, ami a deficit jelentős, 0,6 százalékos emelkedéséhez vezetne. Ludovic Orban többször is hangsúlyozta: az állami költségvetés semmilyen többletkiadást nem bír el, sem az nyugdíjak negyvenszázalékos emelését, sem a gyermekpénz azonnali megkétszerezését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.