További beruházással bővül az egészségipar

A fejlesztésekkel az oltáshoz használt orvosi eszközök terén is önellátó lehet Magyarország.

Magyar Nemzet
2021. 04. 13. 14:40
null
Orosháza, 2021. április 5. Egy férfit beoltanak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája elsõ adagjával az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelõintézetben kialakított oltóponton 2021. április 5-én. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csaknem tízmilliárd forintos egészségipari beruházás valósul meg a Nyírségben az Egészségipari támogatási program részeként – jelentette ki Varga Mihály az EU–Fire Kft. fejlesztéssorozatának első ütemének virtuális átadásán. A most elkészült, kocsordi üzem harminc helybelinek, a két mátészalkai beruházás pedig összesen 139 embernek teremt biztos munkahelyet. A fejlesztésekkel az oltáshoz használt orvosi eszközök terén is önellátó lehet Magyarország.

A pénzügyminiszter elmondta: az első ütemben a vállalat csaknem 1,9 milliárd forintos fejlesztéssel egészségügyi védőeszközöket, orvosi kanülöket, valamint lélegeztető- és újraélesztőgépek alkatrészének gyártásra alkalmas üzemet hozott létre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kocsordon. A kormány a fejlesztéshez több mint másfél milliárd forinttal járult hozzá. A tárcavezető kiemelte:

a beruházás mindhárom ütemének elkészültével őszre a Nyírségben egy olyan egészségipari gyártóbázis jön létre, amely képes lesz éves szinten 230 millió fecskendő, 190 millió injekciós tű, ötvenmillió orvosi gumikesztyű, ötszázezer szike, százezer különböző műtéti csipesz és százezer sebészeti olló előállítására.

A vállalat ezzel nemcsak jelentős magyar tulajdonú beszállítói kapacitást teremt a hazai egészségügynek, de munkahelyeket is létrehoz az északkeleti régióban.

Varga Mihály a program eddigi eredményeiről szólva ismertette: az elmúlt hónapokban intenzíven zajlottak a fejlesztések, így tíz beruházás már elkészült, amelyek 1500 ember munkahelyének megőrzéséhez járultak hozzá. Olyan területeken sikerült Magyarország önellátását erősíteni, mint a maszkgyártás, az orvosi kesztyűk készítése, a Favipiravir előállítása vagy a fertőtlenítőberendezések fejlesztése.

– A mostani beruházássorozat befejezésével az ötödik kulcsterületen, az oltásokhoz szükséges eszközök gyártásában is önellátó lehet Magyarország – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. A program részeként összesen 74 egészségipari fejlesztés valósul meg nyolcvanmilliárd forint értékben, megőrizve 5500 munkahelyet – emelte ki Varga Mihály.

Új szolgáltatóközpont

– Állami támogatással, 250 új munkahellyel bővül az idén a Roche budapesti szolgáltatóközpontja – jelentette be Budapesten a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a távirati iroda szerint közölte, hogy az új munkavállalók képzési programját 104 millió forint állami támogatás segíti. Hozzátette, hogy a kormány gyógyszerbeszerzésről is megállapodott a céggel, így napokon belül megérkezhet a koronavírusos betegek kezelésére felhasználható új készítmény. A Roche gyógyszerét Magyarország a világon az elsők között veti be, segítve a kórházakban fekvő fertőzötteket az életveszély elkerülésében. A miniszter hangsúlyozta, hogy a cég az itteni forgalmának háromnegyedét visszaforgatja, és ezzel hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a gyógyszerészeti kutatások élvonalában lehessen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.