Új eszközzel szorítható vissza a vállalati korrupció

Tovább fehéredhet a magyar gazdaság, miután rendelkezésre áll hazai szabványként is az antikorrupciós vállalatirányítási rendszer. A sztenderdnek köszönhetően bármely hazai szervezet számára könnyen elérhető és elindítható a társaság felelős működését erősítő és azt tanúsító folyamat.

2019. 12. 11. 15:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon minden ötödik hazai cégvezető úgy véli, hogy iparágában elterjedt gyakorlat a vesztegetés. Ez az arány felülmúlja a régiós országok és a fejlődő piacok átlagát az EY legutóbbi Globális visszaélési felmérése (Global Fraud Survey) szerint. A területen nyújt hatékony segítséget a szervezeteknek a most megjelent ISO 37001 antikorrupciós irányítási rendszer.

– Ma már elvárás a nagyközönség és az üzleti partnerek oldaláról is, hogy egy szervezet átfogó megfelelési rendszerrel rendelkezzen. Egyre több iparágban tapasztaljuk, mint például az energiaiparban és az egészségügyben, hogy a nemzetközi piacon jelenlévő szereplők megkövetelik az üzleti partnereiktől, hogy bizonyítani tudják felelős működésüket. A most bevezetett szabvány egy ilyen antikorrupciós rendszer felépítéséhez és fenntartásához nyújt segítséget – hangsúlyozta Biró Ferenc, az EY Felelős Üzleti Szolgáltatások partnere a szabvány hivatalos bemutatóján.

A tanúsítvány megszerzésével a cégek eredményesen növelhetik az üzleti tevékenységük iránti bizalmat és érdemben erősíthetik a vállalat jó hírnevét. Ezt igazolja, hogy azok a társaságok, amelyeknél ez a minősítési folyamat végigfutott, ott a reputációs károkat hatékonyabban kerülték el. Kevesebb hatósági szankcióval, valamint ügyfelek, üzleti partnerek vagy munkavállalók által indított magánjogi perrel kellett szembenézniük a nemzetközi tapasztalatok szerint. A tanúsítás megszerzése ezáltal konkrét gazdasági előnyöket is biztosít az alkalmazó szervezetek számára, működjenek azok a magán-, a közszférában vagy akár a nonprofit ágazatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.