Új fórum segíti az ingatlanpiacot

A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére megalakult a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület. Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója, a testület elnöke lapunknak azt mondta: a cél olyan fórum biztosítása, amelyen a piaci szereplők közvetíthetik a szabályozó hatóságoknak a piac hatékonyabb működését segítő javaslataikat.

2019. 04. 05. 13:33
null
A szektor szereplőinek javaslata könnyebben eljut a hatóságokhoz Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyedülálló kezdeményezés a testület létrejötte. Célja egyrészt, hogy teret adjon az ingatlanpiac és a gazdaságpolitika legfontosabb szereplői közötti hatékony és rendszeres információcserének, másrészt, hogy olyan fórumot biztosítson, ahol a piaci szereplők közvetíthetik a szabályozó hatóságoknak a piac hatékonyabb működését segítő javaslataikat – mondta a Magyar Nemzetnek Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója, a március közepén megalakult Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) elnöke.

Mint kifejtette, a LITT szakmai fórum, amely nem tekinti feladatának szabálymódosítások kezdeményezését. Ugyanakkor, mivel a testület a szabályozókat és a piaci szereplőket egyaránt felvonultatja, a közös gondolkodás egyes szabályok változását is elősegítheti.

– A testület ülésein megvitatjuk a piac aktuális, új problémáit és kihívásait, rávilágítva ezzel olyan területekre is, amelyek eddig nem kaptak nagyobb nyilvánosságot. Ezzel stabilitási és iparági problémák is figyelmet kapnak. A már azonosított problémák esetében a szereplők megvitatják a lehetséges megoldási irányokat – magyarázta Scheer Sándor.

Az első, márciusi ülésen a testület tagjai három nagyobb témakört érintettek. – Az első téma a kereskedelmi ingatlanok befektetési piaca volt, mert a kedvező makrogazdasági mutatók alapvetően teret adnak a befektetések iránti kereslet további növekedésének. Likviditási problémák nincsenek, a befektetési piacot jelenleg pénzbőség jellemzi. A befektetési forgalomban 2018 rekordév volt 1,8 milliárd euróval, de 2019-re valamivel alacsonyabb, nagyjából 1,5 milliárd euró forgalom várható a befektetésre alkalmas termékek hiánya miatt – fejtette ki Scheer Sándor, megjegyezve, hogy a kereskedelmi ingatlanok építéséről is szó esett.

– Egyöntetű véleményként hangzott el, hogy az állam beruházási aktivitásában ciklusokat kiegyenlítő szemléletnek kellene tükröződnie, de jelenleg e megrendelések hozzájárulnak a piac fűtött állapotához. Egyetértés volt abban, hogy itt van tér fejlődésre, de a teljes központosítás nem valósítható meg. Hatékonyság terén az építőiparnak 20-25 százalékos tartaléka van, ami a kivitelezők és beruházók szorosabb együttműködésével lenne kiaknázható – mondta Scheer Sándor, hozzátéve, hogy az építési engedély megszerzésének folyamata túl hosszú.

A szektor szereplőinek javaslata könnyebben eljut a hatóságokhoz Fotó: Havran Zoltán

– Az irodapiaci egyensúlyról is beszéltünk. A piaci szereplők jelenleg túlkeresletről számolnak be, és a kereslet előretekintve is stabilnak mutatkozik, a gazdasági szektorok széles köre jelenik meg irodaigénnyel a piacon. A kínálat próbálja felvenni a lépést a kereslettel, viszont egy esetleges keresleti fordulat esetén a kínálat túlfutása nem kerülhető el, mert a folyamatban lévő projekteket be kell fejezni – vélekedett a testület elnöke.

A továbbiakról az elnök azt mondta, a LITT-nek két szekciója van, a témák specialitásából adódóan az üléseken más-más piaci szakemberek vesznek részt. Scheer Sándor ismertetése szerint mindkét szekció évente két alkalommal ülésezik: a kereskedelmi ingatlanok piacának szekciója hozzávetőlegesen március és szeptember elején, a lakáspiaci szekció pedig április és október elején.

A LITT következő ülésén a lakáspiaci folyamatok állnak majd a középpontban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.