Új informatikai háttér tizenöt egyetemen

A bevezetésnek köszönhetően hatékonyabbá válhat az intézményirányítás, stabilizálódhat az intézmények gazdálkodása, és növekedhet képzési, kutatási és innovációs potenciáljuk is.

Magyar Nemzet
2019. 08. 09. 15:30
Holló Zoltán; Víg Tamás
Debrecen, 2015. január 22. Holló Zoltán (elöl) és Víg Tamás, a HP Informatikai Kft. munkatársai a szuperszámítógép működéshez szükséges kiszolgáló berendezést szerelik a Debreceni Egyetem Kassai úti kampuszán a NIIFI-DE Szuperszámítógép Központban. A Silicon Graphics International által gyártott számítógép elsődleges felhasználói a debreceni felsőoktatási és akadémiai intézmények kutatói, de a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF) rendszerébe minden magyar kutató be tud kapcsolódni. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új informatikai rendszert vezetett be tizenöt magyarországi egyetem, így a következő tanévtől hatékonyabban működhetnek. A csaknem négymilliárd forintos, európai uniós beruházás a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg – közölte az SAP informatikai vállalat. Az informatikai eszközök elhelyezését és üzemeltetését a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. biztosította.

A felsőoktatási intézményekben integrált, jellemzően SAP-technológián nyugvó informatikai rendszereket vezettek be az intézményirányítási, a gazdálkodási, a kontrolling-, a személyügyi (HR) és a tanulmányi adminisztrációs folyamatok kezelésére. A kapcsolódó folyamatok egységesítésén túl megteremtették az oktatók és a kutatók teljesítményértékeléséhez szükséges szervezeti és informatikai feltételeket is. Az új rendszerek felépítéséről, használatáról képzési és mentorprogramokat szerveztek az egyetemek funkcionális ágazataiban, így a pénzügy, a HR és a kontrolling területén dolgozók számára. Ezenfelül számos egyetemi dolgozó vett részt a kutatási folyamatok lebonyolítását, a kutatási projektek bevételeit, kiadásait és eredményeit nyilvántartó rendszerrel kapcsolatos képzésen.

A bevezetésnek köszönhetően hatékonyabbá válhat az intézményirányítás, stabilizálódhat az intézmények gazdálkodása, és növekedhet képzési, kutatási és innovációs potenciáljuk is. Közvetett hatásként jelentkezik, hogy a felsőoktatási rendszer jobban igazodik majd a munkaerőpiac igényeihez, több támogatást tud majd bevonni ­piaci forrásokból, illetve erősödhetnek az egyetemi hallgatók munkaerőpiaci kompetenciái.

A projektkonzorcium vezetője az ELTE Eötvös Loránd Tudományegyetem, tagjai az Állatorvostudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Miskolci Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Pannon Egyetem, a Soproni Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Szent István Egyetem és a Testnevelési Egyetem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.