Új korszakot nyit a jegybank

Hosszú évek után először fordulat állt be a Magyar Nemzeti Bank politikájában, miután tegnap a döntéshozó testület a várakozásokkal összhangban kamatot emelt. A szigorítás mellé egyéb eszközöket is bejelentett a vezetés, amelyektől a sikeresen beállított inflációs cél fenntartását várja. Matolcsy György jegybankelnök szerint az eddigi irány nem változott, legfeljebb az eszközök, és az MNB változatlanul támogatja a fejlődést.

Rácz Gergő
2019. 03. 27. 7:32
null
Az MNB elnöke szerint fenn kell tartani a háromszázalékos inflációt Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős fordulat állt be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntéshozatalában, miután a monetáris tanács tegnapi rendes kamatdöntő ülésén kamatot emelt. A jegybank az egynapos betéti kamatot 10 bázispontos emeléssel –0,05 százalékban állapította meg, míg az alapkamatot, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatát és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatát változatlanul 0,9 százalékon tartotta.

Mint azt Matolcsy György jegybankelnök a döntés ismertetésekor elmondta, 2011 óta nem történt olyan döntés az MNB-nél, ami a politika módosítását célozta volna, vagyis most új korszak indul meg a monetáris döntéshozatalban. A lépés elsődleges alapja, hogy az MNB a megítélése szerint elérte háromszázalékos középtávú inflációs célját, és mostantól arra törekszik, hogy ezt az eredményt mandátumának megfelelően fenn is tudja tartani.

Ezzel összhangban az MNB más területeken is hozzányúl a piac működéséhez. Az infláció fenntartása érdekében mérsékli a piacon lévő likviditást, emellett elindít egy vállalati kötvényvásárlási programot is. Ennek részeként közepes vagy nagyvállalatok, de esetleg kisvállalatok csoportjainak kötvényeinek jönne létre piac háromszázmilliárd forintos keretösszeggel.

A vállalati kötvény eddig elhanyagolható jelentőségű finanszírozási forma volt Magyarországon, miközben a régióban fontos, Nyugaton pedig végképp jelentős forrásbevonási lehetőségként tartják számon. Az eljárás arra az esetre is alternatíva, ha a banki hitelpiac valamilyen okból befagyna. Az MNB szerint a kötvényvásárlás szervesen egészíti ki a növekedési hitelprogram (nhp) legújabb fejezetét, aminek részeként vállalatok juthatnak fixált feltételekkel hitelekhez.

Mint azt Nagy Márton MNB-alelnök elmondta, a kötvényprogram alapja az Európai Központi Bank hasonló logikájú gazdaságélénkítő kezdeményezése volt, és leginkább az nhp első fejezetéhez lehet hasonlítani. Ez azt jelenti, hogy a részt vevő vállalatok a forrásokat különösebb megkötés nélkül használhatják fejlesztésre vagy akár hitelkiváltásra is.

Az MNB elnöke szerint fenn kell tartani a háromszázalékos inflációt
Fotó: Havran Zoltán

Matolcsy György kiemelte, hogy a monetáris tanács megítélése szerint a hazai infláció alakulását két fő irányzat határozza meg. Egyrészről a belső hatás felhajtó irányú, lévén a dinamikus bérfejlődés nyomán növekszik a lakossági fogyasztás, ami emeli az árakat. Ehhez képest a külpiacokon, különösen a magyar gazdaságnak legfontosabb eurózónából inkább negatív az inflációimport, ami annyit jelent, hogy az ottani gazdasági lassulás nálunk is lefelé tolja az árszínvonalat.

– Mindezek tükrében a monetáris tanács szükséges és elégséges döntést hozott – szögezte le a jegybank elnöke. Ez azt is jelenti, hogy változtatott a politikáján, de nem annak karakterén, vagyis az MNB alapértelmezésben továbbra is a laza, a gazdasági szereplők működését támogató politikát tekinti célszerűnek. A jövőben is megmarad a havi kamatdöntés, viszont a további lépésekről negyedéves rendszerességgel, az aktuális inflációs jelentések kiadásával összhangban dönthetnek a jegybanki döntéshozók.

– Úgy látjuk, hogy a tényleges intézkedések időzítése jelentős mértékben függ a beérkező új adatoktól. Ugyancsak változatlanul arra számítunk, hogy az alapkamat 2020-ig elejéig valószínűleg nem változik – kommentálta a jegybanki lépések bejelentését Jobbágy Sándor, a CIB Bank szakértője. Az intézkedéseket megelőzően több forgatókönyvet mérlegeltek a piaci szereplők. A forint kereskedését látva komolyabb emelésre számítottak a befektetők, a hazai fizetőeszköz rövid időn belül megközelítette a 319-es szintet az euróval szemben, ami nagyjából háromforintos gyengülést jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.