Uniós elvárás miatt jelentősen drágul jövőre a cigaretta

Két lépcsőben, érezhetően növekszik jövőre a cigaretta jövedéki adója. Az adóügyi államtitkár szerint uniós kötelezés áll a háttérben.

2020. 10. 16. 17:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió kötelező előírása miatt két lépcsőben, 2021. január 1-jén és április 1-jén emelkedik idehaza egyes dohánytermékek jövedéki adója – többek között ez is kiderül a kedden benyújtott 153 oldalas adócsomagból.

– A kormánynak nem volt mozgástere a kérdésben – nyilatkozta lapunknak az okokról szólva az adóügyekért felelős államtitkár. Izer Norbert magyarázatként felidézte: irányelv szabályozza az Európai Unióban a dohánytermékekre kivetett jövedéki adó részleteit, meghatározva egyebek mellett a cigarettánál alkalmazandó minimális adó nagyságát. Amennyiben valamelyik tagállam nem emeli legalább erre a mértékre jövedéki adóját, akkor Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít az adott ország ellen. Pontosan ebbe a helyzetbe került Magyarország két esztendővel ezelőtt.

MÉRTÉK. A héten benyújtott adótörvény-javaslat szerint januártól a cigaretta jövedéki adója ezerdarabonként legalább 37 300 forint lesz, a mérték áprilisban tovább emelkedik 39 300 forintra ezerdarabonként. Mivel a fogyasztási dohány (sodródohány) adója a cigarettáéhoz igazodik – annak hatvan százaléka –, ezért a dohány közterhe is nő majd, kétszer is. A cigarettánál egyébként a jövedéki adó teszi ki az ár több mint felét. Más a helyzet a nemrégiben piacra dobott új füstölnivalónál, a hevített dohányrúdnál, utóbbinál ugyanis a termék 15 százalékát adja a jövedéki adó. A jövő évi változások csökkentenek a különbségen, ugyanis a hevített termékek közterhe is nő.

Az adóügyi államtitkár közlése szerint a kormány ameddig tudott, ellenállt az azonnali és drasztikus adóemelésnek, de Brüsszel nyomása miatt immár a változtatás elkerülhetetlen. Arról, hogy az adóemelés után mennyivel emelkedhet egy doboz cigaretta és mennyivel egy csomag dohány átlagára, a Magyar Nemzet szombati számában olvashatnak részletesen. Írásunkban idézzük Izer Norbert szavait arról is, hogy a magyar kormány elképzelése szerint milyen szempontok mentén kellene módosítani a jövedéki adóról szóló uniós szabályokat. A kormány ezen a téren is igazságos, minden tagállam érdekeit érvényre juttató adószabályozást vár el a közösségtől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.