Varga: Ellenállóbbak vagyunk, mint más gazdaságok

A hitelminősítő értékelését a pénzügyminiszter a magyar gazdaságpolitika megerősítésének nevezte.

Fellegi Tamás Péter
2020. 09. 26. 10:34
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek este a Moody's hitelminősítő váratlanul stabilról pozitívra javította Magyarország adósbesorolásának kilátásait. Varga Mihály szerint ez egyedülálló az Európai Unióban, hiszen az elmúlt fél évben egyetlen más tagállam adósbesorolásának kilátásait sem javították. Az értékelést a pénzügyminiszter a magyar gazdaságpolitika megerősítésének nevezte.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a Moody's pénteki lépése egyedülálló az Európai Unióban (Fotó: Kurucz Árpád)

A Moody's szerint a válság ugyan rányomja bélyegét a magyar gazdaságra, de az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően ellenállóbbak vagyunk mint Európa más országai. A járvány után folytatódhat a dinamikus növekedés, ami a válság előtt jellemezte az országot, mely mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott, és erre szükség is van, hiszen

minden egyes beruházás és befektetés fontos, hogy az ország eredményesen lépjen túl a válságon.

 

A Moody's – mint fogalmazott – úgy véli, hogy Magyarország az elmúlt évek teljesítményének köszönhetően ellenállóbb a kontinens más államainál, gazdaságának növekedése pedig folytatódhat a járvány megszűntével.

– A kedvező megítélést más intézmények is fenntartják, az országot a Moody's mellett mindegyik nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja – emelte ki Varga Mihály. Hozzátette: az elismerésre szükség is van, hiszen minden ide érkező beruházás fontos lépés a válság elleni küzdelemben.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője a döntést úgy értékelte, hogy a pozitív kilátás megadása a koronavírus okozta gazdasági helyzetben mindenképpen váratlan meglepetés. A hitelminősítő a pozitív kilátást az elmúlt évek eredményeivel indokolta, illetve a jövőben várható, az ideinél pozitívabb folyamatokkal. Erre az évre a hitelminősítő 5,5 százalékos visszaeséssel számol, amelyet jövőre becslései szerint négy százalék körüli növekedés követhet. Ehhez hozzájárulhat a beruházások magas szintje és a külföldi működőtőke várható beáramlása. A felminősítéshez szükséges lesz a növekedési pályára, illetve a fegyelmezett fiskális politikához való visszatérésre. A pozitív kilátás mindenképpen biztatást jelent a gazdaságpolitika számára a jelen helyzetben, és jelzi, hogy a hitelminősítő képe Magyarországról az elmúlt évek eredményei nyomán javult, ami azt eredményezi, hogy a vírusválság ellenére is inkább a felminősítésben gondolkozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.