Zamárdiban hasítanak a műrepülők

Ismét nemzetközi sikerű nagyrendezvény csábítja a Balatonhoz a belföldi és a külföldi turistákat, sportrajongókat, idén ugyanis Budapest helyett Zamárdi ad otthont a gyorsasági műrepülő-világbajnokság utolsó előtti, magyarországi versenyének. A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: noha a várható zajterhelés miatt van némi aggodalom a fesztiválváros környékén, ám a tó körüli települések polgármesterei üdvözlik az eseményt, amely szerintük nagyon erős vendégvonzó attrakció, ráadásul a nemzetközi piacon is hozzájárul turizmusunk fejlődéséhez.

Gulyás J. Attila - Thurzó Katalin
2019. 07. 12. 16:18
McLeod, Pete;
Zajos felvonulás tavaly a fővárosban. Idén is látványos programra készülnek, amely nemcsak a sportban, de a turizmusban is jelentős, vendégvonzó attrakciónak számít Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több szempontból is különleges lesz a ma kezdődő, vasárnapig tartó Red Bull Air Race gyorsasági műrepülő-világbajnokság utolsó előtti versenye, melynek a korábbi évek gyakorlatával szemben nem Budapest, hanem a Balaton, egészen pontosan Zamárdi ad otthont. A nemzetközi közönség körében is népszerű, exkluzív színvonalú sporteseménynek ráadásul a mostani az utolsó szezonja, jövőre ugyanis már nem folytatják a műrepülős vb-t, melynek a 2003-as megalapítása óta több mint 90 versenye volt.

Ezek az események a világ legkivételesebb pilótáinak adtak lehetőséget arra, hogy alacsony repülési magasságban, nagy tempóban bemutatott extrém manőverekkel mérjék össze tudásukat – fogalmazott az esemény kapcsán a Red Bull. A zamárdi állomás után az utolsó Red Bull Air Race-viadalt Japánban rendezik szeptember elején.

A világbajnokság nemcsak a sport, hanem a turizmus szempontjából is jelentős eseménynek számít. Erre utal, hogy a várakozások – és a közútkezelő múlt heti figyelmeztetése – szerint mindenkinek érdemes felkészülnie ezen a hétvégén arra, hogy a Balaton felé tartó utakon, az M7-es autópálya térségé­ben a szokásos nyári torlódáshoz képest is sűrű forgalom, nagy türelmet igénylő dugók várhatók.

A Red Bull Air Race hozzájárul a magyar turizmus sikeréhez – közölte a Magyar Nemzettel a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az elmúlt évek tapasztalata ugyanis az, hogy a világbajnoki futam televíziós közvetítését 17 millió néző követi figyelemmel világszerte, és a versenyre kilátogató külföldi vendégek 70 százaléka kimondottan a verseny miatt érkezik Magyarországra.

– A budapesti helyszín után most a Balaton és térsége kerül a figyelem középpontjába, és az esemény által megmutathatjuk a világnak a Balaton szépségét, amely méltó helyszínt és környezetet biztosít a világbajnokságnak – emelte ki az ügynökség. Úgy látják, a rendezvény sikeres lebonyolítása egyúttal kivételes lehetőség a térségnek, hogy növelje annak vonzerejét az utazók körében és magasabbra pozicionálja a Balatont a turisztikai világtérképen.

– Megtelik a hét végén Zamárdi, de most kevésbé a kisebb szállodák, panziók profitálnak a vendéglátásból, mint ahogyan a Balaton Sound idején is voltak üres magánszálláshelyek. Az egyik helyi szállásközvetítő cég vezetője lapunknak azt mondta: a Sound idején a rendezvény helyszínén lévő sátorvárosban, mobilházakban, kapszulahotelekben laktak a fiatalok.

– A Red Bullra érkező, jobb módú hazai és a külföldi vendégeket a rendezvény szervezője a fővárosi vagy a siófoki szállodákból naponta fuvarozza Zamárdiba. A sporteseményre szóló komplett belépőjegy ugyanis magában foglalja a szállodai elhelyezés és az autóbuszos szállítás költségeit is – mondta.

– Már a hét közepén rendbe tették a stégeket a horgászok, hogy kényelmes körülmények között élvezhessék a futamot. De a parttól 50 méterig terjedő vízterületen akár gumimatracról is gyönyörködni lehet a látványban – jelezte Csákovics Gyula, a fesztiválvárossá avanzsált Zamárdi polgármestere. Az újabb nemzetközi sikert vizionáló városvezető úgy fogalmazott: egy ilyen attrakciónak helye kell legyen a Balaton nemzetközi turisztikai kínálatában. Mindazonáltal megjegyezte: a Balaton Sound és rá egy hétre a Red Bull tagadhatatlanul megterhelő esemény Zamárdinak.

Zajos felvonulás tavaly a fővárosban. Idén is látványos programra készülnek, amely nemcsak a sportban, de a turizmusban is jelentős, vendégvonzó attrakciónak számít
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Csákovics Gyula azt tartja, hogy ha lesz folytatása a műrepülő-világversenynek, és annak hazánkban a Balaton adhat helyet, akkor a rendezvénnyel az előszezoni kínálatot kell gazdagítani. A múlt évben egyébként kimagasló összegű, 172 millió forint idegenforgalmi adó folyt be Zamárdi önkormányzati büdzséjébe – elsősorban a gigafesztiváloknak köszönhetően. A kisváros polgármestere azt reméli, az összeg idén sem lesz kevesebb.

A nemzetközi Red Bull Air Race műrepülő-világbajnokság 16 éves története során több mint ezer futamot rendeztek, ebből tizenkettőt Magyarországon. A magyar tengernél első alkalommal rendezik meg az eseményt az előttünk álló hétvégén, de mint a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke reméli, nem utoljára.

– Kihagyhatatlan egy ilyen attrakció, gondoljuk csak meg, hogy eddig milyen jelentős városok adhattak helyet a vb-nek – mondta a Magyar Nemzetnek Fekete Tamás.

Hasonlóan látja a remélt folytatást Nagy Bálint, Keszthely fideszes alpolgármestere is, aki – miután eldőlt, hogy Budapest nem ad helyet a Red Bullnak, érvelve a város közeli Sármellék Hévíz-Balaton repülőterének technikai adottságai mellett – elsőként kezdeményezte, hogy a tó nyugat-balatoni övezeté­ben folytatódjék és ott is záruljon a légiattrakció-sorozat.

– És ha bármilyen formában újraéled a verseny, a Balatonnak akkor is meg kell ragadnia ezt a lehetőséget – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Keszthely alpolgármestere.

Veszprémnek is kijut az égi örömökből, a Red Bull-gépek ugyanis a megyeszékhely közelében lévő Szentkirályszabadján szállnak fel, és majd onnan veszik az irányt Zamárdi felé. A veszprémiek egyébként már a hét eleje óta hallani vélik a gépek zümmögését, pedig akkor még csak azok összeszerelésével foglalatoskodtak a szakemberek.

A Tihanytól keletre fekvő települések nyaralói se maradnak le a látnivalóról. Tósoki Imre polgármester izgatottan várja az eseményt. Lapunknak elmondta, Budapesten már volt része a műrepülő-vb látványában, és most arra kíváncsi, hogy mutat a verseny egy tágasabb térben. Bóka István balatonfüredi polgármester, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke is várakozással tekint a „zajos programra”. Az ugyancsak Zamárdiban rendezett Balaton Soundról azt mondta: idén konszolidáltabb, elviselhetőbb volt, kevésbé lehetett áthallani a zajokat az északi partra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.