Különbizottság vizsgálja a christchurch merénylő előéletét és a titkosszolgálatok tevékenységét

Különbizottság fogja vizsgálni Új-Zélandon az 50 halálos áldozatot követelő christchurchi terrortámadás feltételezett elkövetőjének előéletét és azt, hogy a titkosszolgálatok hogyan teljesítették feladataikat vele kapcsolatban.

Forrás: MTI2019. 04. 08. 17:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jacinda Ardern miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a bizottság elnökévé a legfelsőbb bíróság egyik tagját, Sir William Youngot nevezte ki. A bizottság azt vizsgálja majd, hogy a 28 éves ausztrál férfi milyen tevékenységet folytatott a terrortámadás előtt, egyebek között a közösségi médiában, valamint hogy milyen körülmények között jutott fegyverviselési engedélyhez és fegyverhez.

A kormány „minden követ megmozgat, és a lehető leggyorsabban ki fogja deríteni, hogyan történhetett meg a március 15-i támadás, hogyan lehetett volna megelőzni, és hogyan tud gondoskodni az új-zélandiak biztonságáról” – mondta hétfőn a miniszterelnök.

Az illetékes bíróság pénteken úgy döntött, hogy pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá a vádlottat, megállapítandó, hogy állapota lehetővé teszi-e felelősségre vonását.

A szélsőjobboldali, bevándorlásellenes nézeteket valló ausztrál férfi ötven embert lőtt agyon félautomata fegyverekkel az Új-Zéland Déli-szigetén fekvő Christchurch két mecseténél a muszlimok számára kiemelten fontos pénteki ima idején.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.