Elemér 2024. február 28.
logo

Ferenc pápa elítélte az erősödő antiszemitizmust

Magyar Nemzet
2019.05.16. 09:45

Megbélyegezte az erősödő antiszemitizmust a Katolikus–Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottságához (ILC) intézett tegnapi üzenetében Ferenc pápa, aki szerint a zsidóság ismét ezzel az „aggasztóan újjáéledő jelenséggel” kénytelen szembenézni. A Kathpress osztrák katolikus hírügynökség jelentése szerint az egyházfő általános audienciájának végén az ILC képviselőinek nyújtotta át levelét, amelyben egyúttal méltatta a szervezet elkötelezettségét a menekültek ügye és a jó katolikus–zsidó párbeszéd mellett, valamint a keresztényüldözés ellen.

– A mi erőnk a találkozás csendes energiájában, nem a szélsőségességben rejlik, amely ma bizonyos területeken fellángol és csak konfliktusokhoz vezet. Aki a párbeszédet keresi, nem téved – olvasható a Vatikán által nyilvánosságra hozott szövegben. A pápa üzenetében „nem csupán a tolerancia, hanem a kölcsönös tisztelet megteremtését” követeli a különböző vallások között. A keresztény–zsidó párbeszéd már jó gyümölcsöket hozott, de tovább kell erősíteni – írta.

Az ILC – amely a Szentszék zsidókkal való kapcsolatokért felelős bizottságának és a Vallásközi Kapcsolatok Zsidó Nemzetközi Szervezetének közös fóruma – ezúttal Rómában tartja immár 24. konferenciáját.

Aggasztóan újjáéledő jelenséget említett a katolikus egyházfő
Fotó: Reuters

A ma befejeződő találkozó mottója ez: „Népek, eszmék és határok változóban.” Mint Kurt Koch svájci kúriai bíboros a SIR olasz katolikus hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, azért választották ezt a témakört, mert a migráció nagy téma Európában és az antiszemitizmus növekvő jelenség a földrészen.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.