Helyreállt a nyugalom az indonéz fővárosban a választást követő zavargások után

Helyreállt a nyugalom csütörtökön az indonéz fővárosban az elmúlt két nap hat halottal járó utcai zavargásai után, amelyekben az elnökválasztáson alulmaradt ellenzéki jelölt hívei csaptak össze a rendőrséggel.

Forrás: MTI2019. 05. 23. 12:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy helyi televíziós csatorna arról számolt be, hogy Jakarta központjában több bolt és étterem már újra kinyitott.

A választásokon alulmaradt Prabowo Subianto tábornok az éjszaka videoüzenetben kérte híveit, hogy menjenek haza. Egyúttal biztosította őket arról is, hogy az eredményt hivatalos úton megtámadja. Kampányfőnöke csütörtökön megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy még a nap folyamán az alkotmánybírósághoz fordulnak.

Helyi idő szerint reggel a rendőrök feloszlatták a választásokat felügyelő bizottság irodái előtt összegyűlt tömeget, ám helyszíni beszámolók szerint a hatóság fellépése visszafogott volt, amit megfigyelők a keddről szerdára virradóan bekövetkezett halálesetek hatásának tulajdonítanak.

A jakartai rendőrség szóvivője azt közölte, hogy a rendbontások miatt az elmúlt két napban több mint 250 embert vettek őrizetbe, és a tüntetőktől petárdákat, késeket és nyilakat foglaltak le.

Szerdán Tito Karnavian országos rendőrfőnök bejelentette: a halálesetek ügyében vizsgálat indult, Wiranto nemzetbiztonsági miniszter pedig azt mondta, hogy átmenetileg korlátozzák a közösségi médiumokat az országban, hogy elejét vegyék az álhírek terjesztésének.

Az újraválasztott államfő, Joko Widodo elnök határozottan elítélte a rendbontásokat, amelyek politikai elemzők szerint is sokat ártottak az ellenzéknek.

Az indonéz fővárosban kedd délután, az április 17-i elnökválasztási eredmények bejelentése után kezdődtek a demonstrációk, amelyek hamar erőszakba torkolltak: a tiltakozók autókat gyújtottak fel, és kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.