„Meglátszik, hogy nem vagy német!”

Egyre-másra látnak napvilágot kutatások, tanulmányok, beszámolók Németországban, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy az iskolákban vagy a mindennapi élet más területein is rasszizmussal kénytelenek szembesülni a bevándorlók.

2019. 05. 17. 13:18
A katedrán nemigen látni nem német tanárt Fotó: MTI/MTVA Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rasszizmus globális jelenség, amelyet minden társadalomban megtalálunk. Amikor polgáraink egy része állandóan azt hallja, Németországban nem létezik a rasszizmus vagy csak a keleti országrészben, akkor téves képet kap. Tabusítják a rasszizmust, és ez vezet ahhoz, hogy az emberek nem tanulnak meg beszélni róla – állítja Karim Fereidooni, a Bochumi Egyetem társadalomkutatója.

Az iráni születésű professzor többek között azt vizsgálta a német iskolarendszerben, hogyan jelennek meg a sztereotípiák, miként érvényesül a bőrszín szerinti megkülönböztetés, nyernek teret a lesajnáló megjegyzések, például amikor valakire azt mondják, „furcsa neve van” vagy „nem tipikusan német” a kinézete.

Fereidooni egyik ajánlása: legyen több színes bőrű oktató a német tantermekben. Mint felmérte, a 62 ezer tanár közül a legtöbben a Hans, a Klaus vagy a Peter keresztnevet viselik – a tanárnőknél a Susannék, a Sabinék és a Claudiák viszik a prímet –, miközben a Karimokat, a Muhammedeket, illetve a Fatimákat vagy nagyítóval kell keresni, vagy egy sem áll közülük német katedrán.

– Személyesen összesen 15-20 színes tanárról tudok – mondta a Jetzt című lapnak a társadalomkutató, aki szerint a jelenlegi oktatói kar nem képezi le a német társadalmat, és ennek meg kell változnia. Hogy ez lehet-e megoldás vagy sem, azt vitatják, mindenesetre egy másik szintén fiatal kutató, a török származású Aylin Karabulut díjnyertes tanulmányában azt vizsgálta, hogyan érzik magukat a bevándorlók a német iskolákban. Mint kiderült, nem mindannyian a legjobban.

A katedrán nemigen látni nem német tanárt
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A tanulmány mottója az egyik német tanár tanítványa fejéhez vágott lekezelő mondata lett: „Meglátszik, hogy nem vagy német!” Pedig az illető semmivel sem ejtett több nyelvi hibát a dolgozatában, mint született német osztálytársa. A Duisburgi Egyetem munkatársának kutatásából az is kiderül, a fekete diákokat olykor nem tekintik másnak, mint bőrszínük akárkivel behelyettesíthető képviselőjének.

– Én én vagyok, nem pedig ezer másik fekete – nehezményezte interjújában az egyik diák. Karabulut a német képzési rendszer egyik alapproblémáját abban látja, hogy az erősíti az egyenlőtlenségeket.

Tavaly jelent meg a német sajtóban egy fehér nő, Rebecca Baden beszámolója, aki szavai szerint akkor változtatta meg a véleményét szülőhazájáról, amikor fekete bőrű barátja oldalán annak szemével is látni kezdte. Így szemtanúja volt annak, amikor társát egy vaskeresztes tetoválást viselő férfi egy utcai pénzkivétel alkalmával provokálta, ahogyan annak is, amikor a férfit lenégerezték vagy mondvacsinált zártkörű rendezvényre hivatkozva nem akarták beengedni őket egy bárba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.