Phenjan szerint kétséges egy jövőbeli észak-koreai – amerikai csúcstalálkozó

Kétséges egy jövőbeli csúcstalálkozó kilátásai Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között, mert nem történt előrelépés az eddigi megállapodások végrehajtásában – közölte a KCNA észak-koreai hírügynökség csütörtökön.

Forrás: MTI2019. 09. 27. 6:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok nem tett semmit a közös nyilatkozatban foglaltak megvalósítása érdekében, amit Trump és Kim első találkozójuk alkalmával fogadott el tavaly Szingapúrban – idézte a KCNA Kim Kje Kvant, a phenjani külügyminisztérium tanácsadóját, aki szerint ezért egy újabb találkozó értelme és esetleges kilátásai is kétségbe vonhatók.

A tisztségviselő egyben bírálta a közös amerikai – dél-koreai hadgyakorlatokat, valamint a kommunista állammal szembeni szigorított amerikai szankciókat és nyomásgyakorlást.

Kim Kje Kvan közleményében kiemelte azt is, hogy a „washingtoni politikusoknak rögeszméjévé vált”, hogy Észak-Korea csak akkor számíthat fényes jövőre, ha előbb feladja nukleáris fegyvereit. Leszögezte, hogy torz az az álláspont is, miszerint a szankciók késztették volna a phenjani vezetést párbeszédre.

„Mindez számomra kétségbe vonja, hogy sikerülne-e újabb áttörést elérni az amerikai – észak-koreai viszonyban egy újabb csúcstalálkozóval” – fogalmazott az illetékes.

Kim Kje Kvan ugyanakkor megállapította, hogy Trump „eltér elődeitől politikai értelemben és határozottságában”, ezért reményt fűz az amerikai elnök „bölcs és bátor döntéséhez”, amellyel esetleg ismét közelebb hozhatja egymáshoz az Egyesült Államokat és Észak-Koreát.

Phenjan és Washington között az év elején rekedtek meg a tárgyalások Észak-Korea nukleáris programjáról és az ázsiai országot sújtó gazdasági szankciókról. Trump és Kim második csúcstalálkozója idén februárban eredménytelenül ért véget a vietnami fővárosban, Hanoiban. Ezen az amerikai fél követelte Phenjantól, hogy teljes mértékben számolja fel nukleáris arzenálját és ballisztikus rakétaprogramját, míg a kommunista ország a büntetőintézkedések enyhítését követelte ennek előfeltételeként. Trump és Kim harmadik, panmindzsoni csúcstalálkozóján ugyan megegyezett a tárgyalások újrakezdéséről, de azóta sem került sor hivatalos találkozóra a két ország tisztségviselői között.

Trump hétfőn arról beszélt, először szeretné felmérni, milyen eredményekkel kecsegtetne egy újabb találkozó Kimmel, mielőtt belegyezne abba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.