Erdogan belement a tűzszünetbe

Mike Pence amerikai alelnök közlése szerint sikerrel járt Mike Pompeo külügyminiszterrel közös ankarai missziója, Recep Tayyip Erdogan török elnök végül mégsem söpörte le a Fehér Ház javaslatát a szíriai tűzszünetről. Donald Trump Washingtonban nagyobb visszautasításba ütközött: kétpárti határozat ítélte el az elnök politikáját. Eközben Trump sértegette Nancy Pelosit, a képviselőház demokrata párti elnökét, aki viszont az ő elmeállapotát kérdőjelezte meg.

Mártonffy Attila
2019. 10. 18. 6:44
U.S. Vice President Mike Pence visits Turkey
A török államfő Pence amerikai alelnökkel és Pompeo külügyminiszterrel. Hosszasan tárgyaltak Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdogan török államfő tegnap Ankarában, elhúzódó tárgyalások után elfogadta Donald Trump amerikai elnök küldöttei, Mike ­Pence alelnök és Mike Pompeo külügyminiszter javaslatát egy szíriai fegyverszünetről.

Ezt este Pence jelentette be, és a fegyvernyugvás a hírek szerint 120 órára szól. Pedig előzőleg a Bloombergnek nyilatkozó török tisztségviselők szerint a két szövetséges elképzelése fényévnyi távolságra állt egymástól a török–szíriai konfliktusról.

A török államfő Pence amerikai alelnökkel és Pompeo külügyminiszterrel. Hosszasan tárgyaltak
Fotó: Reuters

Ankarába indulása előtt Pompeo kijelentette: el akarják tántorítani Erdogant attól, hogy folytassa északkelet-szíriai offenzíváját. Mint mondta, az egyeztetések célja, hogy megoldást találjanak a ­szíriai helyzetre, nem pedig az, hogy szétzilálják az amerikai–török kapcsolatokat. Előzőleg nem növelte az amerikai küldöttség esélyeit Trump egy héttel ezelőtti, de csak most nyilvánosságra hozott levele sem, amelyet az amerikai elnök Erdoganhoz intézett.

„Dolgozzunk ki egy jó megállapodást. Ön nem akar felelős lenni emberek ezrei­nek lemészárlásáért, én pedig nem akarok felelős lenni a török gazdaság tönkretételéért… ne keménykedjen, ne legyen ostoba!” – figyelmeztetett Trump.

A levél – török sajtóértesülés szerint – rövidesen Erdogan papírkosarában landolt.

Washington döntése, amely szerint kivonja csapatait Szíriából és nem áll az Ankara által terroristának tartott kurd milíciák (YPG) ellen irányuló észak-szíriai török katonai hadművelet útjába, egyöntetű és erős felzúdulást váltott ki a kongresszus demokrata párti képviselői körében. De számos, máskülönben Trumpot támogató republikánus is rosszallását fejezte ki.

Az elnök előzőleg gazdasági megsemmisítéssel fenyegette meg Törökországot, Erdogan viszont újfent ragaszkodott hozzá, hogy addig folytatja az előrenyomulást, amíg az YPG vissza nem húzódik a 35 kilométer széles biztonsági határsávtól. Washington tett más óvintézkedést is.

A Der Spiegel német hírmagazin értesülése szerint kizárta Törökországot az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet ellen alakult katonai koalícióból, aminek következtében a török légierő már nem juthat felderítési adatokhoz a kurd állásokról. Tekintettel a török offenzívára, a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) felfüggesztette az ISIS elleni harcot. A még mindig mintegy 12 ezer tagot számláló terrorszervezet sok helyütt újraszerveződött, és fegyvereseik számos helyen hajtottak végre merényleteket.

Mindeközben durva és személyeskedő vita bontakozott ki Trump és Nancy Pelosi képviselőházi elnök között a Fehér Házban a szíriai helyzetnek, illetve az amerikai csapatkivonásnak szentelt szerdai tanácskozás során. Az elnök sértegette, harmadrendű politikusnak, betegnek nevezte a demokrata párti házelnököt, aki később azt mondta Trumpról, az elnök „megzakkant”.

Nem sokkal a találkozó után Trump egy Twitter-üzenetében azt írta, nem ő, hanem Pelosi vesztette el önuralmát. Értesülések szerint a heves vita azután bontakozott ki, hogy Pelosi közölte Trumppal: Oroszország mindig is meg akarta vetni a lábát a Közel-Keleten, és az amerikai csapatkivonásnak köszönhetően ezt most meg is tette.

A Fehér Ház azt követően hívta találkozóra a törvényhozókat, hogy a képviselőház még szerdán elsöprő többséggel elfogadott, kétpárti határozatban ítélte el Trump döntését az amerikai csapatok északkelet-szíriai kivonásáról.

A republikánus és demokrata képviselők között szokatlan egyetértés mutatkozott az elnök politikájának elítélésben, a republikánusok is katasztrofálisnak és végzetesnek nevezték a csapatkivonást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.