Néppárti nyitottság a magyar érvekre

Nagyszámú érdeklődővel, pozitív hangvételben zajlott ma délután Brüsszelben a Fidesz-KDNP és az Európai Néppárt (EPP) többi nemzeti delegációjának a jogállamisági vitával kapcsolatos tanácskozása. Hidvéghi Balázs EP-képviselő szerint elsősorban a vita politikai és jogi kontextusára sikerült felhívni a képviselőtársak figyelmét. Francia részről is megállapították, hogy veszélyes precedenst teremt, ha politikai fegyverként használják a jogállamiság fogalmát.

2020. 01. 08. 17:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten újra a hazánkkal szembeni hetes cikkelyes eljárást vitatja meg az Európai Parlament (EP), ennek apropóján a Fidesz-KDNP delegációja ma délután információs ülésre hívta az Európai Néppárt parlamenti képviselőit Brüsszelben. A közel másfél órán át tartó tanácskozáson Szájer József, Deutsch Tamás, Győri Enikő és Hidvéghi Balázs képviselők ismertették a magyar álláspontot, többek között a hazai igazságszolgáltatás, az akadémiai és médiaszabadság helyzetével, valamint az országgyűlési törvénnyel kapcsolatban. – Rendkívül pozitív fogadtatása volt az ülésnek.

Különböző szinteken, de az Európai Néppárt szinte valamennyi nemzeti delegációja képviseltette magát – tudatta lapunkkal Hidvéghi Balázs Brüsszelben, példaként francia, német, holland, máltai, szlovén és belga képviselőket említve a tanácskozás résztvevőiként.

A Fidesz EP-képviselője szerint egyrészt sikerült felhívni a figyelmet arra, hogy a baloldal visszaél a jogállamiság fogalmával és azt politikai fegyverként használva akarja a néppártot megosztani. Továbbá az Európai Parlament szerepe a Magyarországgal kapcsolatos eljárásban már lezárult, vagyis az EP további részvételének erőltetése ellentétes az uniós alapszerződéssel – húzta alá Hidvéghi Balázs.

Az ülésen egyébként francia részről is volt felszólaló, aki úgy érvelt: „káros és veszélyes”, ahogy a jogállamiság fogalmát ma politikai eszközként használják. Ez veszélyes precedenst teremthet az uniós berkekben, már csak amiatt is, mert nem egyértelműen EU-s hatáskörökről van szó – idézték a felszólalót forrásaink.

A Magyarországgal szemben az uniós parlament által 2018 szeptemberében indított jogállamisági eljárást eddig két alkalommal, a finn EU-elnökség idején tárgyalták az Általános Ügyek Tanácsában. A január elsejével munkába lépett horvát elnökség viszont máris jelezte: objektív és nyitott párbeszédre törekednek a folyamat szereplőivel, ugyanis meglátásuk szerint az eddigi tárgyalási fordulók leginkább a tagállamok közötti feszültséget fokozták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.