időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

A kanadai jegybank kamatot csökkentett

Forrás: MTI
2020.03.27. 22:38

Történelmében először mennyiségi enyhítési programot indított, valamint újra kamatot csökkentett a kanadai jegybank pénteken az új koronavírus-járvány súlyos gazdasági következményeinek kezelésére.

Ebben a hónapban már harmadik alkalommal és ezúttal is 50 bázisponttal, 0,25 százalékra, egy évtizedes mélypontra vitte le az irányadó rátát a központi bank.

A kanadai jegybank emellett döntött arról, hogy eszközvásárlási programot indít, és ennek keretében állampapírokat és vállalati kötvényeket is vásárol. A program államkötvények vásárlásával indul heti 5 milliárd kanadai dollár értékben.

A kanadai parlament e héten hagyott jóvá egy 52 milliárd kanadai dolláros (37 milliárd amerikai dollár) pénzügyi csomagot, hogy támogassa a gazdaságot és a járvány miatt munkanélkülivé váló embereket.

Kanada gazdasága tavaly 1,6 százalékkal nőtt, lassult az ütem a 2018-ban mért 2 százalékhoz képest. Elemzők korábban arra számítottak, hogy idén is a tavalyihoz hasonló mértékben bővülhet a bruttó hazai termék. Ehelyett a jegybank számításai szerint idén akár 2,5 százalékkal is csökkenhet a hazai össztermék.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.