Tesztrakétákkal, baráti levelekkel üzent Phenjan

Buzna Viktor
2020. 03. 10. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a világ nagy része az egyre terjedő koronavírus miatt pánikol, Észak-Koreában a jelek szerint minden a megszokott mederben halad tovább.

Legalábbis erre utal az a dél-koreai hírügynökség által tegnap közölt hír, miszerint a kelet-ázsiai remeteállam négy, egyelőre azonosítatlan típusú rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába. Az elmúlt két hét alatt ez volt a második ilyen akciója Phenjannak, múlt hétfőn a sztálinista ország két rakétát indított el szuper nagy rakéta-sorozatvetőjéből a fegyverkísérletei­ben beállt három hónapos szünetet követően. Ezzel újabb jelét adta annak, hogy a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető közötti, két személyes találkozót is megélt tárgyalási folyamat végérvényesen kudarcot vallott.

Azt azonban bizonyára Phenjanban is látják, hogy a világjárvány sokkal jobban foglalkoztatja a globális közvéleményt. Talán ezért is előzte meg a mostani kísérletet Kim Dzsong Un szokatlanul baráti hangvételű, Mun Dzse In dél-koreai elnöknek küldött levele, a phenjani vezető ebben jó egészséget kívánt szöuli kollégájának.

Dél-Koreában ugyanis komoly gondot okoz a vírus, ott eddig közel 7500 megbetegedést regisztráltak. Elemzők szerint Kim Dzsong Un levele és a tesztrakéták célja is a figyelemfelkeltés lehetett, az országban ugyanis hivatalosan eddig egyetlen megbetegedést sem regisztráltak. Sokan azonban kételkednek az adatban, mivel az AP hírügynökség szerint eddig legalább tízezer embert helyeztek karantén alá Észak-Koreában.

Egy koreai harvardi kutatót idéz tegnapi cikkében a The Washington Post, szerinte hiába zárta le határait már februárban Phenjan, a súlyosan fertőzött Kínával és Dél-Koreá­val határos ország aligha kerülheti el a járványt. A lap felhívja a figyelmet, hogy mindkét határ mentén vannak fertőzött települések, a dél-koreai oldalon több haláleset is történt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.