Moszkva tanult a hibákból

Szerdától új elektronikus rendszer lépett életbe Moszkvában: a március végén bevezetett kijárási tilalom ellenőrzése innentől előzetesen megszerzett engedéllyel történik, az engedély hiányát szigorúan büntetik. A bevezetés napján összeomlott az orosz főváros közlekedése, de csütörtökre javult a helyzet.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 04. 16. 16:08
Digitális kódját mutatja mobilján a fővárosi metró egyik utasa Fotó: - Forrás: MTI/AP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz fővárost a kijárási tilalom ellenőrzésére szerdától bevezetett új elektronikus rendszer teljesen váratlanul érte – a rendőrség nagy erőket vetett be az ellenőrzésekhez, a Moszkva felé vezető utakon ellenőrzőpontokat alakítottak ki, a legtöbb helyen egysávosra szűkítve a forgalmat, amely miatt hatalmas dugók alakultak ki. Hasonló események játszódtak le a metróállomásokon is: a mozgólépcsők előtt a rendvédelmi szervek minden egyes utastól kérték a lakóhely elhagyására vonatkozó engedélyt – ezzel már a reggeli óráktól kezdve kígyóztak a sorok, a másfél-két méteres távolságtartásról szó sem lehetett. Akár egyórás sorban állásra is számítani lehetett.

A kijárási tilalmat az orosz fővárosban március 29-től vezették be, az intézkedések értelmében a lakást kizárólag munka, hulladéklerakás, kutyasétáltatás, orvos és élelmiszerbolt, illetve patika látogatása céljából lehet elhagyni. Április elején a városvezetés kidolgozta a részleteket: a lakóhely kizárólag elektronikus engedély birtokában hagyható el, a megszegésért pedig pénzbírság, vagy akár börtönbüntetés is jár. Az engedélyek egy erre létrehozott weboldalon, vagy telefonon és sms-ben igényelhetőek, maga az engedély pedig lényegében egy kódsor, amit vagy nyomtatott formában kell hordani, vagy mobiltelefonra letöltve. Hivatalos adatok szerint eddig 3,2 millió ember igényelte, 900 ezer fő viszont visszautasítást kapott.

Szakértők szerint a szerdai események tovább ronthatnak a helyzeten, meggyorsíthatják a járvány terjedését. Moszkva vezetése elismerte a problémákat, de próbálta áthárítani a felelősséget a fővárosi rendőrségre.

Digitális kódját mutatja mobilján a fővárosi metró egyik utasa
Fotó: MTI/AP

– Reggel a rendőrség ellenőrző műveletei miatt a metróban hosszú sorok alakultak ki, ami a jelenlegi rendszerben nagyon kritikus. Beszéltem a fővárosi rendőrség vezetőjével, és azt kértem tőle, hogy úgy szervezzék a munkát, hogy az ellenőrzések miatt ne alakuljon ki tömeg – írta ki Moszkva főpolgármestere, Szergej Szobjanyin a Twitter-oldalára.

Tegnap a rendszer már jobban vizsgázott, a dugókat sikerült elkerülni, nem alakult ki jelentős torlódás a metrók működésében sem. Ugyanakkor Szobjanyin jelezte, hogy a kijárási tilalom ellenőrzése napról napra szigorodik majd. Kedden az Interfax adatai szerint egyetlen nap alatt több mint kétezer embert büntettek meg Moszkvában a kijárási tilalom megszegéséért. Az orosz fővárosban a pénzbüntetések mértéke négy és ötezer rubel között mozog (17-21 ezer forint). Oroszországban tegnapig közel 28 ezer ember betegedett meg az új típusú koronavírus által, és 232 halálos áldozata van eddig a kórnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.