Hazánk a járványban leginkább szolidáris országok között van

A legkisebb mértékben másokat segítő EU-államok között, a „szégyenpadon” két szigetország szerepel.

Judi Tamara
2020. 06. 12. 13:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványban leginkább szolidáris országok közé sorolta Magyarországot egy berlini központú agytröszt. A European Council on Foreign Relations (ECFR) friss és átfogó elemzésében összegyűjtötte, hogy melyik EU-tagállam miképp segítette a többieket március közepétől egészen mostanáig. Ahogy azt írják, a járvány első szakaszában a páneurópai szolidaritás volt meghatározó, a tagországok egyéni felajánlásokkal próbálták kihúzni a bajból a vírust igazán megszenvedő államokat.

Magyarország ebben a felsorolásban ért el előkelő helyet: az ECFR szerint Németország és Franciaország mögött hazánk nyújtotta a legtöbb segítséget uniós viszonylatban.

A harmadik helyen Luxemburggal osztozunk. A kutatóintézet a segítségnyújtás gazdasági, egészségügyi, humán és egyéb dimenzióit különböztette meg. A Magyarországgal kapcsolatos fejezetből kiderül: az elemzett időszakban régiónk összes államának, így Lengyelországnak, Szlovákiának, Szlovéniának, Horvátországnak, Romániának és Bulgáriának, valamint a több tízezer halottat számláló Olaszországnak is segítettünk. Hazánk válságkezeléshez való hozzájárulásaként értékelik azt is, hogy a románoknak és a bolgároknak lehetőségük volt hazautazni kijelölt tranzitútvonalakon, illetve hogy valamennyi szomszédos állam esetében hamar sikerült megállapodni arról, hogy az ingázó munkavállalók miként folytathassák a határon túli tevékenységüket. Az EU egésze iránt mutatott szolidaritásként említik, hogy Magyarország gondoskodott a határon túli magyaroknak juttatandó egészségügyi felszerelésekről is. Arról, hogy hazánkat melyik államok segítették a vírushelyzetben, az ECFR azt írja: Ausztriától, Szlovéniától, Lengyelországtól, Horvátországtól, Romániától és Szlovákiától kaptunk támogatást.

[embed]https://twitter.com/ecfr/status/1271091100011376640[/embed]

A legkisebb mértékben másokat segítő EU-államok között, a „szégyenpadon” két szigetország, Málta és Ciprus szerepel, de – a Magyarországot egyébként gyakran kritizáló – Finnország is minimális szolidaritást mutatott a járványidőszakban. Az EU motorállama, Németország lett a bajnok: Berlin toronymagasan a legtöbb segítséget nyújtotta a tagállamok közül, és a tőle földrajzilag távolabb lévő országokat, például Romániát, Írországot és Spanyolországot is felkarolta. A vírus által leginkább sújtott államok, Olaszország és Spanyolország kapta a huszonhetektől a legtöbb segítséget az elmúlt hónapokban, állapította meg elemzésében az ECFR.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.