időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Strache lakcíme perdöntő lehet a bécsi választások előtt

Magyar Nemzet
2020.08.08. 12:50
Strache lakcíme perdöntő lehet a bécsi választások előtt

Rövid kihagyás után ismét Heinz-Christian Strachére figyel az osztrák politika. Akármi is lesz a hatóságok döntése, minden bizonnyal megóvja valaki az októberi bécsi választásokat, így azok későbbi megismétlését sem lehet kizárni – számolt be szombaton a bécsi Der Standard. A kérdés pedig rendkívül egyszerű: hol élt életvitelszerűen a bécsi politika fenegyereke, az önmagáról elnevezett Team HC Strache párt listavezetője július 14-én, a regisztráció szempontjából mérvadó napon? Az egyik legismertebb osztrák politikus, volt szabadságpárti alkancellár egy bécsi lakcímet adott meg. Ellenfelei szerint viszont Alsó-Ausztriában él valójában, így hiába született a fővárosban, nem bécsi illetőségű. Heinz Mayer alkotmányjogász a lapnak azt mondta:

A választáson részt vevő minden párt óvást nyújthat be az alkotmánybíróságnál a választási eljárásra vonatkozó jogsértés miatt

 

Egymás ellenében a jobboldal

Az október 11-i bécsi tartományi választás az első megméretés a szavazófülkékben Sebastian Kurz néppárti-zöld kormányának januári hivatalba lépése óta. Bécsben 39 százalékkal a szociáldemokraták a toronymagas esélyesek, de a jobboldali szavazatokért nagy küzdelmet folytat az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Team Strache; összesen a voksok mintegy 14 százalékára számíthatnak a nyári felmérések szerint. 2015-ben, még egy teljesen más politikai helyzetben, az FPÖ harminc százalék körüli eredményt ért el Bécsben. Ha Strache most kiesik a versenyből, az javíthatja Dominik Nepp szabadságpárti listavezető esélyeit.

Strache, akit antiszemitizmussal is megvádoltak, az Ibiza-ügynek nevezett korrupciós botrányba bukott bele. Lemondani kényszerült alkancellári posztjáról, maga a koalíció is felbomlott, az egyik legismertebb bécsi politikus pedig saját pártot alapított egy hasonló elnevezésű, ám sikertelen korábbi tömörülés, a Team Stronach mintájára – ezt egy osztrák–kanadai üzletember alapította. Elemzők kétségesnek tartják, mekkora eséllyel térhet vissza a nagypolitikába Strache, akinek pályafutása korábban sem volt mentes a botrányoktól.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.